Holodomor – 80 de ani: Bisericile din Ucraina fac apel la clerici si credinciosi

În vederea pregătirilor pentru cea de-a 80-a comemorare a foametei din perioada 1932-1933 din Ucraina, Bisericile din țară au emis o declarație comuna.

Foametea a fost parte a campaniei de teroare, intreprinsa în anii 1930 de către regimul comunist rus condus de Iosif Stalin.

Cu ocazia aniversării a ceea ce este cunoscut sub numele de Holodomor 1932-1933, clerul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (UGCC) si ortodocșii Patriarhiei Bisericii-Kievene a Ucrainei (UOC-KP) au pregătit un apel comun catre credincioși. Clerul si credincioșii sunt invitati sa cinsteasca victimele foametei, sa intretina si sa curete locurile memorialelor care le sunt destinate acestora și să participe la închinare, potrivit unui raport al Serviciului de Informatii Religioase al Ucrainei.

“Dorim ca aceasta să fie o zi de comemorare și rugăciune. Din păcate, atunci când au murit acești oameni, foarte rar s-au organizat ritualuri funerare adecvate. Prin urmare, datoria noastră este nu numai să ni-i amintim, ci să ne si rugam pentru acestia”, a spus Arhiepiscopul ortodox Istrati, din UOC-KP.

Slujbele principale de comemorare, ale Bisericii, vor avea loc pe 23 noiembrie.

“Memoria a milioane de vieti pierdute, durerea a sute de mii de familii, ii unesc pe majoritatea cetățenilor din Ucraina, care mereu, in cea de-a 4-a sâmbătă din luna noiembrie, aprind candele si-i pomenesc pe acesti oameni, mergand la locurile memoriale din Kiev, in orașe și sate”, explica declarația.

“Această memorie contribuie în mod activ la pacea și înțelegerea sociala între oameni, uniți de o durere a trecutului și o speranță a viitorului”, au declarat liderii Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.