Moastele Sfintilor Cosma si Damian, daruite de catolicii din Germania, Bisericii romanesti din Pulversheim, Franta (foto)

Zilele trecute, Parohia din Pulversheim, Mulhouse, a fost îmbrăcată în haine de sărbătoare. Ea a serbat ziua protectorilor și mijlocitorilor săi, Sfinții Cosma și Damian. Conform informatiilor pe care le-am primit direct de la Pr. Emil Tanca, parohul acestei biserici, ziua a fost una “deosebită, deoarece au fost aduse și așezate în biserică moaștele celor doi sfinți patroni. La Sfânta Liturghie, săvârșită de un sobor de preoți, au participat credincioși din Franța, Elveția și Germania”.

“Chemarea smerită a Sfinților Cosma și Damian a reunit in comuniune de rugăciune credincioși și pelerini, iar sfintele lor moaște prin rugăciune au unit cerul cu pământul, în iubirea veșnică a lui Hristos pentru oameni. Pelerinii și credincioșii s-au închinat cu mare evlavie, credință și nădejde la sfintele moaște, rămășițele pământești ale viețuirii duhovnicești a sfinților în această lume”, ne precizeaza parintele slujitor.

“Sfintele odoare au fost primite în dar, de la Episcopia catolică din Essen, Germania. În această localitate, ele au fost aduse de Sfântul Alfrid în anul 854, de la Roma, închinând acest oraș Sfinților Cosma și Damian. Alte părți din moaștele lor se află la Madrid, la Roma, în Sicilia, precum și în Franța, la mănăstirea din Brageac”, mai spune parintele Emil Tanca.

“Acești doi sfinți au trecut la Domnul în secolul al treilea după Hristos. În calendarul ortodox, sunt pomeniti de trei ori frații Cosma și Damian: la 1 iulie, la 17 octombrie și la 1 noiembrie. Ei sunt numiți doctori fără de arginți, deoarece au practicat medicina fără să ceară bani. De aceea, sfintii ne sunt exemple de fapte bune și de mărturisire a credinței într-o lume din ce în ce mai secularizată”, incheie parintele.

Parohia din Pulversheim a fost înființată în anul 2003 și biserica actuală a fost sfințită cu hramul celor doi sfinți, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în 10 aprilie 2011 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.