În ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina, 11 noiembrie, tânăra Mănăstire „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi „Sfântul Mare Mucenic Mina” din staţiunea montană Obârşia Lotrului, judeţul Vâlcea, şi-a serbat într-un cadru festiv duhovnicesc cel de-al doilea hram.
Sărbătoarea a început duminică seara, cu slujba de priveghere, iar a doua zi, prăznuirea a continuat cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Sfântul Mare Mucenic Mina” şi cu Sfânta Liturghie Arhierească. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi.
După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Părinte Episcop împreună cu soborul de slujitori, au sfinţit Crucea–Troiţă ridicată în incinta sfintei mănăstiri de către Părintele Protosinghel Serafim Sângeorzan, stareţul chinoviei ajutat de mai mulţi buni creştini.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți componenți ai Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române. La hramul Mănăstiri Obârşia Lotrului au participat preoţi, monahi, monahii şi numeroşi pelerini din ţară.
Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între judeţele Vâlcea şi Hunedoara, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificaţie la stânga de la Brezoi prin Voineasa şi Vidra spre Petroşani (DN 7A), în staţiunea montană Obârşia Lotrului.
Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinţii Martiri Brâncoveni” şi „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci, împreună cu Frank Vasile Timiş. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârşia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn şi un arhondaric din zid pe două nivele.
Biserica din lemn, construită în stil maramureşean, specifică zonei Borşa, localitatea natală a ctitorului Vasile Timiş, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, şi are lungimea de 17 m. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci, conform informatiilor transmise de Arhidiacon Ioan Liviu Găman.
Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.