Procesiune dedicata Voievodului Basarab I – ‘Posada 1330’. Zilele comunei Perisani (foto)

Manifestările culturale şi religioase din zilele de 9 şi 10 noiembrie ale acestui an au reunit în pitoreasca localitate Perişani a Ţării Loviştei sute de credincioşi din nordul judeţului Vâlcea şi din ţară, veniţi aici să aniverseze cea de-a XIII-a ediţie a „Zilei comunei Perişani”, şi odată cu aceasta să comemoreze 683 de ani de la răsunătoarea Bătălie de la Posada anilor 1330.

În Duminica a XXV-a după Rusalii, 10 noiembrie, credincioşii localităţii Perişani, din judeţul Vâlcea, au trăit o înălţătoare sărbătoare duhovnicească, prin prezenţa în mijlocul lor a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, dupa cum ne informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Gaman. Cu acest prilej, Părintele Ierarh a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Parohia Perişani Băiaşu, iar la Monumentul „Posada 1330” din centrul localităţii a săvârşit un parastas pentru eroii neamului.

La final, Preasfinţia Sa a apreciat slujirea bisericească a Părintelui Ion Dorin Potcovel, felicitându-l pentru toate împlinirile slujirii preoţeşti.

După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul împreună cu soborul de slujitori, cu oficialităţile şi cu credincioşii au mers în procesiune la monumentul voievodului Basarab I -„Posada 1330” din centrul localităţii, acolo unde a săvârşit slujba de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpul de luptă la Posada şi de-a lungul timpului pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti.

Apoi, Garda de onoare a Cercului Militar „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea a prezentat onorul, urmat de o paradă militară cu depuneri de coroane de flori, iar elevii Şcolilor Generale din Perişani au prezentat un recital de cântece patriotice.

Biserica parohială cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi „Sfântul Ioan Botezătorul”, din comuna Perişani, judeţul Vâlcea, a fost construită între anii 1996 şi 2003, în centrul comunei, la iniţiativa preotului Gheorghe Aslău, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului. Sfântul aşezământ a putut fi ridicat cu aprobarea şi sprijinul primarului Ion Potcovel şi cu ajutorul domnului Ion Antonescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Biserica este în formă de cruce, cu pridvor, pronaos, naos şi altar, iar pictura în frescă. A fost târnosită pe data de 3 noiembrie 2003, de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.

În urma pensionării preotului Aslău, din anul 2010, noul paroh Ion Dorin Potcovel desfăşoară numeroase lucrări de înfrumuseţare a sfântului locaş, construind în incintă cu sprijinul Primarului Ion Sandu, al Consiliului Local, dar şi al enoriaşilor, un praznicar cu sală de mese şi o capelă mortuară, ne mai informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.