Sfantul Mina si – sarbatorile lupilor

Dupa cum stiti deja, ieri, 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă l-a sarbatorit pe Sfantul Mucenic Mina (foto: icoana bulgareasca din sec XVIII) – un războinic, protector al familiei, al orfanilor si al celor fără adăpost, protector al călătorilor pe drum lung și recunoscut vindecător.

Bulgaria, l-a cinstit si ea, ieri, pe acest mare sfant, dar ceea ce se cunoaste mai putin este faptul ca in toata aceasta tara nu exista decat… o singura manastire cu acest hram. Ea este situata la periferia Sofiei și găzduiește o icoana făcătoare de minuni, care atrage mii de pelerini in aceasta zi speciala.

În credința traditionala bulgareasca, 11 noiembrie marchează si punctul central al așa-numitelor “sarbatori ale lupilor”: perioada intre Sarbatoarea Sfantului Mihail si Crăciun, atunci când furia lupilor este legata de cele mai lungi nopți din an.

Pentru a se proteja, bulgarii au început, în mod tradițional, sa-si incheie toate reparațiile, cum ar fi cele ale gardurilor si imprejmuirilor, blocand toate eventualele spatii si intranduri prin care forțele răului s-ar putea cumva strecura.

În anul 2010, in plus, Consiliul de Miniștri a decis să numească ziua de 11 noiembrie, zi a gardienilor și a agenților privati de paza.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.