Irlanda: scoaterea ‘blasfemiei’ din Constitutia tarii

O Convenție Constituțională, organizata în Irlanda zilele trecute, a recomandat ca infracțiunea de blasfemie sa fie scoasa din Constituția tarii.

Din grupul de 100 de membri care au votat, un procentaj de 61% a votat in favoarea scoaterii din Constitutie a blasfemiei, cu recomandarea ca termenul sa fie înlocuit cu o prevedere mai generală împotriva incitării la ură din motive religioase.

Convenția a pregătit un raport pentru guvern, care, la rândul său, va decide dacă va organiza un referendum pe această temă.

Printre participantii la discutii, s-a aflat si Consiliul Irlandez al Bisericilor, care reprezintă Bisericile creștine majore din Irlanda.

“Bisericile din Irlanda recunosc că referirea curenta la blasfemie, în Constituția Irlandei, este în mare parte învechita și ca ar putea da naștere unor îngrijorări, din cauza modului în care aceste măsuri au fost folosite pentru a justifica violența și opresiunea împotriva minorităților, în alte părți ale lumii”, se arata intr-o declaratie.

Libertatea de conștiință și de religie este vitala pentru bunăstarea societății, a mai afirmat Consiliul.

“Cerem Convenției sa asiste Guvernul Irlandei în a face din țara noastră un exemplu demn de urmat in protejarea libertatii religioase, a libertatii de conștiință și a drepturilor omului, ale minorităților”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.