publicat în: Arhivă

Intalnire intre Papa Francisc si Mitropolitul Ilarion. Reconciliere intre catolici si Biserica Ortodoxa Rusa

Mitropolitul rus Ilarion a fost primit ieri, la Vatican, de către Papa Francisc, intr-un moment in care au loc si alte evenimente importante pentru reconcilierea între catolici și Biserica Ortodoxă Rusă.

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, presedinte al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a mai condus, de asemenea, aseara, de la orele 21:00, un “Concert pentru Pace”, în onoarea Papei Francisc, in sala Consiliului, sub patronajul Consiliului Pontifical pentru Cultură, cu tânăra soprana rusoaica Svetlana Kasyan. Mitropolitul Ilarion, insusi, este mare muzician și compozitor, fiind autorul lucrarii “Patimile dupa Sfântul Matei”, compusa in urma cu câțiva ani (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Fondurile strânse cu ocazia acestui concert, au fost destinate ajutorarii familiilor victimelor refugiaților de război.

In plus, la Roma, a mai avut loc si un alt eveniment destinat apropierii dintre catolici și Biserica Ortodoxă Rusă: prezentarea cărții lui Sergei Averintsev (1937-2004), “Glasul lui Dumnezeu și cuvintele omului”, publicata intr-o editie bilingva italiano-rusa, cu o prefață apartinand Mitropolitului Ilarion.

Intalnirea dintre Papa și Mitropolitul Ilarion apare, totodata, intr-un moment in care Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscop de Milano, la rândul său, se afla în Moscova, cu ocazia centenarului al XVII-lea al Edictului din Milano al împăratului roman Constantin. Chiar ieri, acesta s-a întâlnit cu Patriarhul rus Kirill I.