Dialogul dintre Cardinalul Scola si Patriarhul Kirill, in Moscova – Ecumenism popular si evenimente simultane

Dialogul dintre Bisericile Ortodoxă și Catolică din Rusia trebuie să fie accelerat, conform oficialilor de rang înalt din ambele confesiuni. Declaratia a fost facuta ieri, la Moscova, in cadrul unei intalniri intre Arhiepiscopul catolic de Milano, Cardinalul Angelo Scola, și șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill (foto). Va reamintim ca, in acelasi timp, la Vatican, Papa Francisc il primea pe Mitropolitul Ilarion (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), șeful Relațiilor Externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Ambele întâlniri sunt parte dintr-un efort de netezire a relațiilor dintre cele două Biserici. În Moscova, Kirill a spus că este timpul pentru o mai mare deschidere, adăugând că “niciodata pana in prezent” cele doua Biserici “nu au avut atat de multe lucruri in comun”. El a lăudat, de asemenea, mai multe declarații recente ale Papei Francisc vizand problemele mondiale cruciale – războiul civil din Siria, apararea Credinței Creștine in Orientul Mijlociu – adăugând că cele două Biserici ar putea lucra împreună pe astfel de teme.

“Trăim într-o eră în care neînțelegerile noastre istorice trebuie să înceteze să mai joace un rol important, acum că avem multe îndatoriri și scopuri comune”, a spus Patriarhul.

Scola a reiterat aceste comentarii. “Avem un teren comun de lucru”, intr-un proces convergent pe mai multe probleme, cum ar fi protecția Creștinismului în Orientul Mijlociu, a declarat Scola.

Un tip de “ecumenism popular” a inceput sa apara, de asemenea, oamenii cautand mai degaraba asemanari, decat diferentele dintre ei, a adaugat Scola.

Întâlnirile de ieri apar cu doar câteva săptămâni înainte ca Papa Francisc sa-l salute pe Președintele rus Vladimir Putin, la Vatican – 25 noiembrie (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Potrivit mass-mediei și unor analiști, vizita lui Putin la Papa ar putea accelera, în continuare, procesul dialogului religios, dar Scola nu a confirmat o astfel de teorie. “Nu avem nevoie de medieri politice”, deoarece cele două Biserici au deschis un dialog mai larg.

Putin nu l-a invitat încă pe Papa Francisc să viziteze Kremlinul, o initiativa care s-ar asemana gestului făcut în 1989, când Mihail Gorbaciov, pe atunci Presedinte al fostei URSS, i-a cerut fostului Papa Ioan Paul al II-lea o întâlnire istorică. Bineinteles, o astfel de invitație ar necesita sprijinul lui Kirill, in calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.