Rapiti in Siria: rapoarte de presa, falsificate. Intreruperea contactelor intre mediatori si rapitori

​Mokhtar Lamani a negat, ieri, ca i-ar fi contactat personal pe rapitorii celor doi episcopi ortodocși, care au fost rapiti în nordul Siriei în luna aprilie.

Cine este Mokhtar Lamani: un ambasador de origine marocană, care cunoaste o carieră distinsă în diplomația internațională. El a deținut mai multe poziții in Secretariatul General al Ligii Statelor Arabe (1980-1997/2006-2007) și a fost observator permanent al Organizației Conferinței Islamice a Organizației Națiunilor Unite (1998-2005). El a lucrat ca ofițer responsabil in disputa Irak-Kuweit și mediator pe tema schimbului intre prizonierii de război, coordonator pentru reforma Secretariatului și Restructurare în Tunis și Cairo (1988-1992); Observator Permanent Adjunct a Comunității Europene la Bruxelles (1984-1988), coordonator al dialogului euro-arab și cooperarii afro-arabe (1980-1994), observator permanent al Organizației Conferinței Islamice a Organizației Națiunilor Unite (1998-2005); reprezentant permanent special pentru Irak (2006-pana in prezent).

Biroul lui Lamani a negat comentariile publicate de ziarul libanez Al-Akhbar, conform carora acesta l-ar fi contactat pe șeful unui grup radical cecen, condus de Mohammed Akroff, prin intermediul sefului serviciilor inteligente turce, Hakan Fidan.

Lamani a mai exclus, de asemenea, în comentariile sale, ca ar fi spus ca detine o dovadă palpabila că cei doi episcopi ar fi in siguranta, sau o înregistrare audio de 6 minute cu Akroff.

Oficialul și-a exprimat surprinderea față de scenariul publicat în unele medii de presa, întrebandu-se despre obiectivele care ar putea sta in spatele publicarii unor astfel de rapoarte falsificate.

El a mai subliniat că a contactat personal mai mulți cetățeni sirieni, pentru a ajuta la eliberarea celor doi episcopi, subliniind că aceștia sunt ținuți în captivitate de către un grup afiliat Al-Qaida.

“Sirienii care i-au contactat pe răpitori, mi-au confirmat anterior că episcopii sunt încă în viață”, a spus Lamani.

El a descris rapoartele legate de soarta episcopilor ca fiind “inexacte”, spunând că informațiile publicate în articolele mass-media au dus la intreruperea tuturor contactelor între mediatori și răpitori.

Seful General de Securitate libanez, maiorul Abbas Ibrahim, s-a întâlnit cu Președintele sirian Bashar Assad, pentru a discuta despre cazul episcopilor inca din luna octombrie.

Cu toate acestea, Siria și-a exprimat nemultumirea fata de exploatarea libaneza a acestui caz, care ii priveste pe doi episcopi, ambii sirieni, considerând problema drept “o chestiune siriana naționala”, in care Libanul tot incearca sa se amestece.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.