publicat în: Arhivă

Rapiti in Siria: rapoarte de presa, falsificate. Intreruperea contactelor intre mediatori si rapitori

​Mokhtar Lamani a negat, ieri, ca i-ar fi contactat personal pe rapitorii celor doi episcopi ortodocși, care au fost rapiti în nordul Siriei în luna aprilie.

Cine este Mokhtar Lamani: un ambasador de origine marocană, care cunoaste o carieră distinsă în diplomația internațională. El a deținut mai multe poziții in Secretariatul General al Ligii Statelor Arabe (1980-1997/2006-2007) și a fost observator permanent al Organizației Conferinței Islamice a Organizației Națiunilor Unite (1998-2005). El a lucrat ca ofițer responsabil in disputa Irak-Kuweit și mediator pe tema schimbului intre prizonierii de război, coordonator pentru reforma Secretariatului și Restructurare în Tunis și Cairo (1988-1992); Observator Permanent Adjunct a Comunității Europene la Bruxelles (1984-1988), coordonator al dialogului euro-arab și cooperarii afro-arabe (1980-1994), observator permanent al Organizației Conferinței Islamice a Organizației Națiunilor Unite (1998-2005); reprezentant permanent special pentru Irak (2006-pana in prezent).

Biroul lui Lamani a negat comentariile publicate de ziarul libanez Al-Akhbar, conform carora acesta l-ar fi contactat pe șeful unui grup radical cecen, condus de Mohammed Akroff, prin intermediul sefului serviciilor inteligente turce, Hakan Fidan.

Lamani a mai exclus, de asemenea, în comentariile sale, ca ar fi spus ca detine o dovadă palpabila că cei doi episcopi ar fi in siguranta, sau o înregistrare audio de 6 minute cu Akroff.

Oficialul și-a exprimat surprinderea față de scenariul publicat în unele medii de presa, întrebandu-se despre obiectivele care ar putea sta in spatele publicarii unor astfel de rapoarte falsificate.

El a mai subliniat că a contactat personal mai mulți cetățeni sirieni, pentru a ajuta la eliberarea celor doi episcopi, subliniind că aceștia sunt ținuți în captivitate de către un grup afiliat Al-Qaida.

“Sirienii care i-au contactat pe răpitori, mi-au confirmat anterior că episcopii sunt încă în viață”, a spus Lamani.

El a descris rapoartele legate de soarta episcopilor ca fiind “inexacte”, spunând că informațiile publicate în articolele mass-media au dus la intreruperea tuturor contactelor între mediatori și răpitori.

Seful General de Securitate libanez, maiorul Abbas Ibrahim, s-a întâlnit cu Președintele sirian Bashar Assad, pentru a discuta despre cazul episcopilor inca din luna octombrie.

Cu toate acestea, Siria și-a exprimat nemultumirea fata de exploatarea libaneza a acestui caz, care ii priveste pe doi episcopi, ambii sirieni, considerând problema drept “o chestiune siriana naționala”, in care Libanul tot incearca sa se amestece.