Nicosia: cea mai mare captura de obiecte religioase furate, care a fost repatriata vreodata in Cipru

Cea mai mare captură de obiecte furate, vechi de secole – icoane bisericești, fresce și mozaicuri – repatriata vreodată în Cipru, a fost intampinata ieri, la modul oficial, după o călătorie de aproape patru decenii.

O ceremonie speciala a marcat întoarcerea celor 173 de elemente care au fost furate din bisericile ortodoxe și maronite din nordul turcesc al Ciprului. Insula a fost divizata etnic, incepand din 1974, când Turcia a invadat zona, in urma unei lovituri de stat a suporterilor unirii Ciprului cu Grecia.

“Biserica din Cipru s-a umplut de bucurie intrucat, după 40 de ani, cel mai mare număr de comori furate revin acasă, în țara proprie”, a spus Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, liderul Bisericii Ortodoxe de pe insulă. Hrisostom a mulțumit, de asemenea, Papei emerit Benedict al XVI-lea, pentru asistența sa în returnarea bunurilor.

Comorile religioase vor fi expuse și supuse restaurarii la Muzeul Bizantin adiacent Arhiepiscopiei din capitala Nicosia.

Ministrul Comunicațiilor, Tasos Mitsopoulos, a declarat ca multe elemente au fost grav afectate atunci când jefuitorii le-au scos din biserici și le-au facut bucăți pentru a fi mai ușor de transportat.

Hrisostom a declarat ca scopul final al actiunii, este acela ca toate comorile sa poata fi returnate lacasurilor de cult din nord, intr-un moment in care este atinsa problema – plina de speranta – a soluționarii politice a divizarii insulei.

Poliția a descoperit aceste comori religioase într-un raid din 1997, in apartamentul unui dealer de arta turc, Aydin Dikmen, din Munchen, Germania. Comorile au rămas în custodia autorităților germane până cand s-a incheiat prelungita bătălie în instanță, prin care s-a dovedit dreptul de proprietate al Bisericii Ciprului.

“Sunt impresionat că o astfel de cantitate mare de comori religioase a fost returnata”, a declarat Ambasadorul Germaniei în Cipru, Gabriela Guellil, pentru Associated Press.

Biserica sustine că sute de artefacte religioase au fost furate din bisericile din nordul insulei, multe dintre acestea fiind plasate pe piața neagră din Europa, SUA și Asia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.