publicat în: Arhivă

Condoleantele (si comentariile) presedintelui Bush transmise Bisericii Ortodoxe Ruse

Preşedintele Bush transmite condoleantele sale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Preşedintele George W. Bush transmite condoleantele sale cu ocazia mutarii la Domnul a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Ortodox Alexei al II-lea, a declarat purttatoarea de cuvant a Casei Albe, Dana Perino, în ziua de vineri.

“Presedintele Bush transmite sincerele sale condoleante cetăţenilor Rusiei şi membrilor Bisericii Ortodoxe Ruse”, transmis Perino într-o declaraţie.

“Inima Preşedintelui este alături de comunitatea credincioşilor din Rusia, care continuă să reconstruiască bogatele tradiţii spirituale ale acestei ţări”, a mai spus ea.

Alexei al II-lea, care avea vârsta de 79 de ani, a supravegheat renaşterea post-sovietică a Bisericii Ortodoxe Ruse şi a fost criticat de aservirea sa Kremlinului.

“Alexei al II-lea a devenit Patriarh în momentul în care Rusia era în tranziţie şi, în timpul mandatului său (în slujba credinţei ortodoxe), în Rusia s-a cunoscut o renaştere uluitoare după anii de represiune comunistă”, a spus Perino.

În ciuda conducerii Bisericii în această perioadă şi a renaşterii acesteia, Alexei al II-lea a fost considerat de mulţi ca fiind prea înclinat spre a servi cauzelor politice ale Kremlinului.

Născut sub numele de Alexei Ridiger, a realizat întreaga sa carieră bisericească în timp ce Biserica era controlată de către autorităţile sovietice.

Alexei al II-lea a adoptat unele probleme de politică externă, care de multe ori corespundeau cu linia Kremlinului, criticând acţiunea NATO împotriva Iugoslaviei, războiul US in Irak şi apărând drepturile etnicilor ruşi din fosta Uniune Sovietică.