Transformarea Hagia Sophia din Istanbul in moschee: Ministerul Grec de Externe reactioneaza violent

Ministerul Grec de Externe a reacționat violent la posibila convertire a Muzeului Hagia Sophia din Istanbul în moschee, ca urmare a declarațiilor primite din partea oficialilor turci, conform Agenției Anadolu din capitala Greciei.

“Declarațiile repetate ale oficialilor turci privind transformarea bisericilor crestine bizantine în moschei, sunt o insultă la adresa sensibilității religioase a milioane de creștini și sunt acțiuni care sunt anacronice și de neînțeles din partea unui stat care declară că dorește să participe în calitate de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, un principiu fundamental fiind exact respectarea libertatii religioase”, a declarat Ministerul de Externe Grec, într-un comunicat recent.

“Bisericile creștine bizantine sunt un element intrinsec al patrimoniului cultural și religios din lume, iar ele ar trebui sa se bucure de respectul și protecția necesară”, a spus acesta.

Declarația a fost făcută la cateva zile după ce vicepremierul Bulent Arinc si-a exprimat speranța ca va vedea Muzeul Hagia Sophia folosit ca moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în timp ce participa la o ceremonie de deschidere a unui nou Carpet Museum, situat in apropierea vechiului complex Hagia Sophia.

Statutul Bisericii Hagia Sophia din Istanbul a ajuns subiect al discutiilor in ultimii ani, cu o serie de campanii de deschidere a acesteia pentru rugăciunile musulmane, în ciuda sugestiilor că acest lucru ar fi lipsit de respect pentru trecutul fostului lacas crestin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.