Moscova spera intr-o colaborare a guvernului sirian cu opozitia moderata, impotriva terorismului

“Ar fi cel mai bine dacă ar începe o colaborare cu opoziția seculară moderata, în lupta împotriva teroriștilor care încearcă să alunge autoritățile atât din Siria cat și din întreaga regiune, fără a mai aștepta sa aiba loc Conferința Geneva-2”, a declarat Ministrul de Externe rus, Lavrov.

El a mai spus că soluționarea problemei armelor chimice siriene va crea o atmosferă favorabilă pentru soluționarea politică a conflictului sirian, ca întreg.

Există numeroase grupuri din interiorul și din afara Siriei care doresc să conducă o ruptura intre șiiții și sunniții din lumea arabă. “Mulți din interiorul și din afara Siriei, din Irak și din alte câteva state doresc să creeze o ruptură în Islam, între șiiți și sunniți”, a spus el.

Cele mai multe dintre grupurile de opoziție siriene au prezentat interes fata de propunerea Rusiei privind desfășurarea unor consultări informale între diferitele grupuri de opoziție și guvernul sirian, la Moscova, a adaugat Lavrov. “Vrem doar ca poziția noastră sa fie auzita in mod direct, într-o formă nedistorsionata și nerăsucita”, a mai spus el.

Lavrov le-a cerut autorităților siriene să-și intensifice eforturile de asigurare, cât mai rapid posibil, a primirii ajutoarelor umanitare. “Apreciem faptul că guvernul sirian, în timp ce continuă lupta împotriva terorismului, nu cedeaza la provocări și isi extinde cooperarea cu agențiile umanitare internaționale, în scopul ușurarii suferinței poporului sirian”, a spus ministrul.

Liderul delegației siriene, Ministrul de Externe adjunct Al-Faisal, i-a acuzat pe militanți de obstrucționarea primirii ajutoarelor umanitare. “Teroriștii blocheaza drumurile și ataca convoaiele cu ajutoare umanitare, furand ajutoarele de la cei care au nevoie mai mare de ele”, a spus el.

Lavrov a mai numit, de asemenea, colaborarea guvernului sirian, in domeniul armelor chimice, cu ONU și OIAC drept “impecabila”, conform unui raport VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.