O societate care isi ascunde batranii in azile, ca pe o pacoste, nu are niciun viitor

Papa Francisc a subliniat ieri necesitatea respectarii și ingrijirii persoanelor în vârstă, spunând ca o societate care nu face acest lucru nu are niciun viitor.

Vorbind la o Messa (Liturghie catolica) tinuta dimineață în Casa Santa Marta, Papa a spus că este regretabil faptul că trăim un timp în care persoanele în vârstă nu sunt cinstite și sunt date deoparte, acestea fiind considerate o pacoste.

Papa Francisc a continuat să deplângă vremurile de astazi, în care persoanele în vârstă nu contează. “Este neplăcut să o spun, dar persoanele în vârstă sunt puse deoparte, deoarece acestea sunt considerate o pacoste. Cu toate astea”, a continuat Papa, “bătrânii sunt cei care ne spun istoria lucrurilor, care duc mai departe credința și ne-o dau ca mostenire”.

Pentru a ilustra tratamentul bătrânilor nostri, Papa a amintit o poveste a sa, de cand era mic, despre un tată, mama și copiii lor și un bunic. Acest bunic avea mereu fața murdară când mânca supă, fapt care il enerva des pe tata, asa incat i-a cumparat o masa separata, la care bunicul sa manance. Dar, într-o zi, tatăl s-a întors acasă și l-a văzut pe unul dintre copiii săi jucandu-se cu niste bucăți de lemn, asa incat l-a intrebat ce va face cu ele. Fiul i-a raspuns ca ii construieste tatalui o masa pentru cand va deveni si el batran.

Papa a continuat să spuna că o societate care nu are grijă și nu respecta persoanele în vârstă nu are viitor, fiindca ea nu are amintiri. Trebuie să discutam despre acei mulți oameni în vârstă, care trăiesc în casele pentru bătrâni, și este neplăcut să vad cum i-au abandonat familiile lor. Ei sunt comoara societății noastre, a conchis acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.