Orientul Antic Apropiat – o fascinanta scurta introducere in istoria leaganului civilizatiei

Orientul Apropiat Antic este cunoscut sub numele de “leagănul civilizației” – si, pe buna dreptate, Mesopotamia, Siria și Anatolia au fost casa unei culturi extrem de bogate și de succes. Într-adevăr, au existat momente care au provocat schimbari imense pe pamant: începutul scrierii si a legilor, regalitatea și birocrația, diplomația și războaiele de stat, matematica și literatura.

Vrem sa va semnalam aparitia unei carti fascinante despre aceste vremuri importante din istoria omenirii. Trei mii de ani, acoperiti de o noua lucrare – de la aproximativ 3500 î.Hr., cu fondarea primelor orașe mesopotamiene, la cucerirea Orientului Apropiat, de regele persan Cyrus cel Mare în 539 î.en, o perioadă de inovație incredibila; de la invenția roții și a plugului, la realizările anticipate în astronomie, drept și diplomație: in cartea “Orientul Apropiat Antic – o foarte scurta introducere”.

Istoricul Amanda Podany explorează această eră – ea răstoarnă imaginea populară a lumii antice ca loc primitiv, violent: cum aveau femeile mai multe drepturi și libertăți – puteau detine proprietati, puteau conduce companii și se puteau reprezenta în instanță; diplomații călătoreau între capitalele marilor puteri si asigurau pacea și prietenia între regi; cărturarii și oamenii de știință studiau stelele și puteau prezice eclipsele și mișcările planetelor.

Fiecare capitol introduce cititorul intr-un anumit moment din istoria antică a Orientului Apropiat: comerț, religie, diplomație, drept, război, regalitate și agricultura. Fiecare discuție se concentrează pe elemente probate si furnizate de două sau trei texte cuneiforme de la acel moment. Aceste documente, orașele în care ele au fost descoperite, oamenii și zeii precizati de ele, evenimentele pe care le povestesc sau le reflectă, toate ofera mărturie vie a epocii în care acestea au fost scrise.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.