Modernizarea Bisericii. Sefii Bisericii, prea absorbiti de propria lor importanta, flatati de curtezanii lor

Este timpul ca Biserica Catolică sa continue, de acolo de unde a ramas cu mai mult de 40 de ani in urma, reformele pe care le-a început în timpul Conciliului Vatican II, a declarat Papa Francisc, într-un interviu publicat marți.

De asemenea, el a mai vorbit despre probleme șomajului în rândul tinerilor, maltratarii persoanelor în vârstă și egocentrismului agresiv, într-un interviu pentru “La Repubblica”.

Francisc a mai promis sa abordeze problema tratamentului femeilor și a rolului lor în Biserică, în viitor, sugerând că un alt interviu pentru mass-media ar putea fi posibil.

“Permiteți-mi să vă reamintesc că Biserica este la feminin”, a spus Papa, referindu-se la genul cuvantului “biserică” – la Chiesa – în italiană. “Vom vorbi, desigur, si despre rolului femeii în Biserică”, a promis el.

“Conciliul Vatican II (1962-1965), inspirat de Papa Ioan al XXII-lea si Papa Paul al VI-lea, a decis să privim spre viitor cu un spirit modern si cu deschidere catre cultura modernă”, a spus Pontiful argentinian. “Părinții Consiliului știau că deschiderea către lumea modernă însemna ecumenism religios și dialogul cu non-credincioșii”. “După aceea, s-a mai făcut foarte puțin, în această direcție. Am umilința și ambiția să vreau să fac asta”.

Între timp, trebuie sa se faca mai mult pentru a face față in două dintre cele mai mari probleme ale lumii de astazi: șomajul în rândul tinerilor și singurătatea oamenilor în vârstă, a mai spus Papa, in interviul care a umplut primele patru pagini ale ziarului.

“Cele rele, cele mai grave care afecteaza lumea, sunt șomajul în rândul tinerilor și singurătatea în care oamenii in varsta sunt lăsati”, a spus Francisc.

El a criticat, de asemenea, “liberalismul sălbatic”, care il “face pe cel mai puternic, mai puternic, pe cel mai slab, slab, și pe cel mai exclus, exclus”.

Interviul a reprezentat un dialog extrem de neobișnuit, între o figură religioasă internațională și un auto-proclamat non-credincios: Eugenio Scalfari, fondatorul La Republica, dupa cum aprecia intr-un comentariu Agentia italiana Ansa.

Papa i-a explicat lui Scalfari, care a confirmat ca personal crede într-o ființă superioară, ca credințele lor nu sunt foarte departe una de cealalta. “Eu cred în Dumnezeu”, a explicat Francisc. “Nu exista un Dumnezeu catolic. Nu exista un Dumnezeu catolic, există Dumnezeu. Și, eu cred în Iisus Hristos, in întruparea Lui. Iisus este Invatatorul meu și Pastorul meu, dar Dumnezeu, Tatăl, Abba, este Lumina si Creatorul”, a adăugat Francisc. “Vi se pare că suntem foarte îndepărtati?” a întrebat Papa.

Francisc a reiterat faptul că doreste restructurarea organismelor financiare și administrative ale Vaticanului, care au fost lovite de o serie de scandaluri. El s-a referit, in mod special, la Curia Romana, aparatul administrativ al Vaticanului și organul central de conducere al întregii Biserici Catolice.

“Curia gestionează serviciile de care Vaticanul are nevoie”, a explicat el. “Dar, are un defect: este centrata pe Vatican. Ea studiaza și are grijă de interesele Vaticanului, care sunt, încă, în mare parte, interese vremelnice”. “Această viziune centrica a Vaticanului neglijează lumea care il înconjoară”, a adaugat el. “Eu nu împărtășesc această viziune și voi face tot ce se poate să o schimb”. Francisc a mai denunțat, de asemenea, personalul ei, despre care a sugerat car ar fi prea absorbit de propria sa importanță. ”Șefii Bisericii sunt adesea narcisisti, flatati și prost încurajati de curtezanii lor”, a spus el. “Curtea este lepra Papalității”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.