Doi tinichigii au restaurat acoperisul Bazilicii din Ghetsimani, la poalele Muntelui Maslinilor

La poalele Muntelui Măslinilor, lucratorii artizani din Trentin: Adriano și Matteo Plaga, tată și fiu, și o mână de tinichigii, au restaurat acoperișul Bazilicii din Ghetsimani.

“Suntem tinichigii. Există o mulțime de oameni care ne spun montatori… dar noi suntem tinichigii, artizani in prelucrarea metalelor!”.

Artizanii care au restaurat acoperișul Bazilicii Ghetsimani sunt foarte mândri, acum, de munca lor. Acoperisul din plumb este vechi de aproape 90 de ani, și chiar dacă parea sa fi fost aproape perfect, a fost nevoie de ceva de lucru, pentru a nu lasa infiltratiile de apa sa strice mozaicurile splendide din interiorul Bisericii Tuturor Natiunilor.

“Cazusem de pe un acoperiș, în timp ce lucram”, a declarat Adriano Plaga. “Am căzut între 8 si 15 metri. Singurul lucru care mi s-a întâmplat a fost un braț rupt și gura zdrobita. Am spus: trebuie să mă duc și sa-I mulțumesc Domnului, că mai sunt încă aici!”. Asa incat, Adriano a ajuns sa faca un pelerinaj în Țara Sfântă, cu brațul său încă îmbrăcat în gips. Aici, l-a cunoscut pe Pr. Michele Piccirillo.

Lucrul cu plumbul nu este simplu, este o artă care oferă satisfacția crearii a ceva, văzându-l cum ia ființă și creste, dar care, de asemenea, te face sa transpiri. Este foarte obositor, dar tu nu simti, conform lui Adriano “dacă te gândești numai unde te afli. Este o onoare să fiu aici și să pot să ma pierd în câteva gânduri, in câteva rugăciuni…”.

Lucrarea la acoperis este parte din restaurarea generală a mozaicurilor bazilicii, care a început cu doar un an în urmă (vezi ARHIVA).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.