Athos: Staretul Manastirii Esfigmenu s-a mutat la Domnul. Lumea religioasa a Greciei, indoliata

Lumea religioasă a Greciei este indoliata, dupa moartea starețului noii obsti (fratii) a Manastirii Esfigmenu, Arhimandritul Chrysostomos.

Deja multe persoane, din intreaga lume, și-au exprimat in public dorinta de a vizita Muntele Athos, în scopul participarii la serviciile funerare.

Arhimandritul Chrysostomos, al cărui nume a fost Christos Katsoulieris, s-a născut în urmă cu 77 ani, în Halandri, Atena. La vârsta de 25 de ani, el a fost hirotonit diacon și, cu un an mai târziu, preot, de catre Mitropolitul Iakovos de Elassona.

El a slujit în diferite regiuni ale Greciei, precum și în Marea Britanie. A fost absolvent al Facultății de Teologie a Universității din Atena. În 2005, el a fost ales stareț al Mănăstirii Esfigmenu.

Având în vedere binecunoscuta confruntare cu frăția (obstea) veche, schismatica, ce vietuieste fara permisiune în mănăstire, el și obstea noua a sa s-au stabilit in Mănăstirea Esfigmenu, folosind ca sediu o clădire asociata Manastirii Esfigmenu, care se află în Karyes.

Mănăstirea Esfigmenu este o mănăstire situata pe Muntele Athos, în nord-vestul peninsulei Athos, fiind subordonată canonic Patriarhiei de Constantinopol. Hramul mănăstirii este “Înălțarea Domnului”.

Obștea veche, ilegala astazi, a călugărilor de la Esfigmenu, a refuzat actualizarea calendarului și se ghidează în continuare după calendarul iulian. În 1972, călugării de la Esfigmenou au arborat drapele negre, în semn de protest față de întâlnirea Patriarhului Athenagoras I al Constantinopolului cu Papa Paul al VI-lea, ocazie cu care cei doi au retras excomunicarea reciprocă pronunțată cu ocazia Marii Schisme din anul 1054.

Încercarea Patriarhului Bartolomeu I de apropiere față de Biserica Catolică i-a determinat pe călugării de la Esfigmenu să nu-l mai pomenească pe Patriarh la slujbe și, în cele din urmă, să nu-i mai recunoască autoritatea, ceea ce a dus la excomunicarea lor de către acesta. În decembrie 2002, Patriarhia de Constantinopol a dispus evacuarea călugărilor recalcitranți, decizie contestată în fața instanțelor elene de călugării de la Esfigmenu. În noiembrie 2005, o curte de apel a constatat legalitatea deciziei Patriarhiei de Constantinopol. Evacuarea călugărilor excomunicați este înca in curs.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.