Tarnosirea unei Catedrale Mitropolitane Ortodoxe in Kosice, Slovacia: Sf. Ioan cel Milostiv si Adormirea Maicii Domnului

După aproape 20 de ani de diverse confruntari si dificultăți, zilele trecute, in Kosice (Kositse, Kassovia) Slovacia, a avut loc tarnosirea Catedralei Mitropolitane Adormirea Maicii Domnului și Sf. Ioan cel Milostiv, Papă și Patriarh al Alexandriei.

Ziua a fost una insorita, la ceremonie participand multi ortodocsi si autoritati locale, politicieni si pelerini sositi din Cipru.

Slujba de tarnosire a fost efectuata de cei doi episcopi ortodocsi din Slovacia, Mitropolitul Michaloupoleos de Kassovia si Mitropolitul Gheorghios de Ven. La slujba au fost prezenti, de asemenea, si reprezentanti ai Bisericii Romano-Catolice.

Parohia din Kosice este cea mai mare parohie a Bisericii Ortodoxe a Cehiei și Slovaciei. Ortodocsii din Slovacia constituie o minoritate a populației, aproximativ 1 %.

In noua catedrala se afla, de acum, si o particica din sfintele moaște ale sfântului patron al bisericii, alaturi de cele ale altor mari sfinți ai Ortodoxiei. Ioan cel Milostiv (+620) a fost patriarh al Alexandriei la începutul secolului al VII-lea (610-619). A fost numit astfel datorita dărniciei de care a dat dovadă, împărțind marea avere a Patriarhiei Alexandriei celor săraci și celor necăjiți. Principala sursă pentru reconstituirea biografiei sale este Viața sa scrisă de Leontie de Neapole, din Cipru. Biserica Ortodoxă îl pomenește la 12 noiembrie.

Sfântul Ioan s-a născut în jurul anului 550 la Amathus, în Cipru, ca fiu al patricianului Epifanie, guvernatorul insulei. S-a căsătorit și a avut copii, dar, rămânând văduv, a fost chemat să devină patriarh al Alexandriei la propunerea prietenului său Nichita, prefect imperial al orașului. Ioan a fost înscăunat în anul 611, fiind al cincilea episcop calcedonian al Alexandriei cu acest nume.

Sfântul Ioan era cunoscut pentru milostenia sa sau ajutorarea săracilor. Unui om care se minuna de marea lui dărnicie, i-a povestit o vedenie pe care o avusese, în care Milostenia îi apăruse ca o fecioară frumoasă, spunându-i că ea era cea dintâi fiică a Domnului. Patriarhia Alexandriei avea la dispoziția sa bogății imense, atât în bani cât și din diferite întreprinderi comerciale si in domeniul navigației, iar Ioan a pus toate acestea, asemenea si bunurile sale personale, la dispoziția săracilor. Oddată, primind în dar o pătură cu cusături scumpe, n-a putut adormi până nu a vândut-o, dând banii săracilor. Se afla mereu la dispoziția oricui avea o rugăminte, o plângere sau o cerere. Uneori dărnicia sa părea excesivă, unii incercand chiar sa-l insele din acest motiv, incercand sa ia milostenie in mod repetat, deghizandu-se etc, desi Patriarhul vedea intotdeauna pe Hristos in acestia. Grija lui s-a extins și către poporul din Palestina, când acesta suferea din pricina invaziei perșilor și a jefuirii Ierusalimului. Ioan a trimis în mai multe rânduri ajutoare în Palestina și a primit în Alexandria pe mulți dintre cei refugiați din calea perșilor.

Sfântul Ioan cel Milostiv s-a remarcat și pentru blândețea și îngăduința arătate față de necalcedonieni, fiind chiar venerat ca sfânt în Biserica Coptă și cea Etiopiana. A fost un ferm susținător al doctrinei calcedoniene și a apărat-o și răspândit-o, cu blândețe și putere de convingere, numărul calcedonienilor din oraș crescand înzecit în timpul cât a fost patriarh.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.