10.000 de copii palestinieni, arestati de Israel in 13 ani

Ministerul Palestinian al Deținuților și Fostilor Detinuti a declarat sambata ca fortele israeliene au arestat 10.000 de palestinieni, de la izbucnirea celei de a doua Intifade, în septembrie 2000.

Ministerul a declarat, într-un raport, cu ocazia a 13 de ani de la a doua Intifada, cunoscuta sub numele de Intifada Al-Aqsa, că Israelul deține 250 de copii în închisori și lagăre de detenție în Israel și în Cisiordania.

Intifada Al-Aqsa a izbucnit în 28 septembrie 2000, în urma unei vizite a liderului israelian de opozitie atunci, Ariel Sharon, la Moscheea Al Aqsa. “Al-Aqsa” este numele unei proeminente moschei musulmane, construită în secolul al 7-lea pe Muntele Templului din Orașul Vechi al Ierusalimului, pe spațiul unde a fost Templul regelui Solomon, al doilea templu al evreilor, coloanele templului fiind vizibile și astăzi.

Ministerul a spus ca 90% dintre copii au fost arestați din casele lor, în timpul campaniilor de arestare pe care armata israeliană le practica, de obicei, după miezul nopții. Ministerul a adăugat că majoritatea dintre ei au fost forțați să semneze declarații scrise în ebraică.

Potrivit ministerului, “copiii palestinieni se afla în situații foarte dificile în închisorile israeliene, fiind violati in timpul arestarii, în timpul interogatoriilor și în timpul procedurilor de judecată”.

Acesta a adăugat că Serviciul Penitenciar Israelian “i-a supus unor presiuni psihologice dure, unii temniceri molestatandu-i pe unii dintre copii”. Ministerul a declarat că “deținerea copiilor palestinieni in închisorile israeliene încalcă articolul 76 din a patra Convenție de la Geneva, care interzice unei puteri de ocupatie sa transfere populația pe propriul teritoriu. Acesta a adăugat că “minorii au fost incarcerati, de regula, fara o perioada de detentie administrativa, încalcand Convenția Națiunilor Unite cu privire la drepturile Copilului”.

Oficialul a spus că copiii palestinieni sunt încă judecati de tribunalele militare, care nu dispun de un proces echitabil complet și de standarde de justiție juvenilă.

Potrivit statisticilor recente palestiniene, Israelul deține 5.100 de prizonieri palestinieni în 17 închisori și lagăre de detenție din Israel și Cisiordania, dintre care 234 sunt copii, 15 femei, 14 membri ai Consiliului Legislativ Palestinian, 135 în detenție administrativă fără proces, sute dintre ei suferind de neglijență medicală.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas insistă ca deținuții sa fie eliberati în conformitate cu acordurile de pace încheiate cu Israelul.

In iulie, negociatorii palestinieni și israelieni s-au întâlnit pentru a șasea rundă de negocieri de cand negocierile au fost reluate la Washington, în încercarea de a rezolva problemele: Ierusalimulului, refugiaților, granitelor, așezărilor si securitatii. Părțile, conduse de seful negociator palestinian Sa’eb Erekat și de Ministrul israelian de Justiție, Tzipi Livni, au purtat discutii, fara a preciza unde și când vor avea loc, sau chiar fara a confirma existența lor, ascunse total de mass-media.

“Intifada” este un termen arab care literalmente înseamnă “scuturare” și se referă la revolta violentă și terorismul împotriva persoanelor civile, ca o modalitate politică legitimă, acceptată și adoptată de instituțiile oficiale palestiniene. Intifada a provocat reacții militare care au dus la importante pierderi de vieți omenești precum și la pagube materiale notabile suferite de palestinieni, fără ca aceste sacrificii să fie utile in vreun sens.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.