publicat în: Arhivă

Tetraevangheliarul lui Gavril Uric, prezentat la Bodleian New Library din Oxford

Una dintre cele mai pretioase achizitii ale Bibliotecii Bodleian din Oxford, Tetraevangheliarul caligrafiat si miniat in 1429 la Manastirea Neamt de monahul Gavril Uric, va fi prezentat marti, 9 decembrie, la Bodleian New Library din Oxford, de catre Dr. Elena Ene D-Vasilescu.

Evenimentul, care va incepe la ora 17:00, va consta intr-o prezentare despre valoarea istorica, lingvistica si academica a manuscrisului la Centrul pentru Studiul Cartii de la Biblioteca Bodleian din Oxford. Expertii R. Cleminson si L. Demeny sustin ca manuscrisul a ajuns la Universitatea din Oxford din Venetia aproximativ in prima jumatate a secolului 19, dar nu se stie daca provine de la succesorii calugarului iezuit Matteo Luigi Canonici sau de la anticarul Johan Pericinotti.

Prezentarea va semnala totodata un proiect initiat de Dr. D-Vasilescu impreuna cu o echipa de specialisti, care urmaresc sa digitalizeze, traduca si sa faca manuscrisul accesibil online. Proiectul va contribui la dezvoltarea interesului academic pentru manuscrisele medievale scrise in slavona veche si decorate cu miniaturi.
Dr. Elena Ene D-Vasilescu este specialist in iconografie bizantina si post-bizantina, coordonator de proiect la Centrul pentru Studii Clasice si Bizantine, de la Biblioteca Bodleian, Universitatea din Oxford.

Prezentarea este organizata de Biblioteca Bodleian in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra. Intrarea este libera. (Romanian Global News)