Dikili Tash: cel mai vechi vin european, descoperit de arheologi in Grecia (6200 de ani)

Arheologii care efectuau sapaturi in asezarea preistorica Dikili Tash, din nordul Greciei, au descoperit ceea ce ar putea fi cele mai vechi mostre de vin din Europa.

Analiza reziduurilor continute in vase ceramice vechi de 6.200 de ani a dus la descoperirea acidului tartric, indicând fermentarea, potrivit unui articol recent din The Huffington Post.

Vinul și vinificația sunt bine atestate în lumea antică. Reziduuri de vin, vechi de 7000 de ani, au fost descoperite si în Iran. Săpăturile din sudul Armeniei, efectuate în apropiere de granița cu Iranul, au dus si ele la descoperirea unor semințe de struguri, resturi de viță de vie și struguri, o presa de vin, cioburi cu reziduuri de vin, precum și un vas datând în jurul anului 4100 î.Hr.

In epoca bronzului, vinul a fost un bun comercial major in estul Mediteranei. În timp ce importanța producției de alcool și consumul lui în lumea antică este bine atestată, recenta descoperire de la Dikili Tash plasează primele secole ale acestei etape europene mai devreme decât ceea ce se cunoscute anterior.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.