Slujba Nuntii, gratuit, pentru cei aflati in criza. Cununiile civile incep sa depaseasca cununiile religioase

Criza si saracia din Grecia a afectat si nunțile, botezurile și înmormântările (vezi ARHIVA).

Astfel, nuntile devin si ele tot mai sobre, în timp ce, pentru prima dată, căsătoria civilă (care, prin definiție, este cu mult mai ieftina) depaseste numeric căsătoria religioasa, incepand din 2012. Ca răspuns la această tendință catre căsătoria civilă, Mitropolitul Ignatie de Dimitrias, al Greciei, a declarat recent că în bisericile din eparhia sa, slujbele de nunta vor fi gratuite, pentru cei care se confruntă cu probleme economice.

De fapt, spiritul de economie impinge multe cupluri sa “impuste doi iepuri, dintr-un foc”, prin celebrarea nuntii odata cu botezul primului copil. În 2012, s-a înregistrat o scădere cu aproape 10% a căsătoriilor, comparativ cu 2011. Astfel, în 2011, au fost celebrate 55.099 căsătorii în Grecia, numărul scăzand la 49.710 în 2012.

Dar ceea ce este poate mai important, anul trecut, pentru prima dată, numărul căsătoriilor civile l-a depășit pe cel al căsătorii religioase, cu 25.730 comparativ cu 23.980 în toată Grecia. Această evoluție are motive economice evidente. Din anul 1980 (când căsătoria civilă a fost instituită – egala cu căsătoria religioasă, care este recunoscuta de către stat) si pana in anul 2000, puține cupluri recurgeau la căsătoria civilă. În 2001, de exemplu, căsătoriile civile s-au ridicat la doar 10.404, fata de cele 48.087 căsătorii religioase.

Un alt idicator al tendintei sobrietatii casatoriei este si acela ca, în municipiul Atena, nu există practic invitati la căsătoria civilă, cu excepția martorilor (nasilor) și a familiilor. Nu se servesc gustari si nu se fac alte cheltuieli. Doar 10-20% dintre aceste căsătorii au loc cu invitati.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, in marea lor majoritate, cei casatoriti sunt de origine greacă și, prin urmare, probabilitatea căsătoriilor care implică alte religii (justificând astfel abordarea căsătoriei civile) este si ea minima.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.