Biserica Bercioiu Barsesti, din comuna Budesti, si noul asezamant au fost sfintite (Album foto)

​Ieri, într-o atmosferă de adâncă smerenie şi trăire duhovnicească, credincioşii din Parohia Bercioiu Bârseşti, judeţul Vâlcea au primit binecuvântări arhiereşti de la cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Râmnicului, Chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim, şi Preasfinţitul Episcop Vicar Emilian Lovişteanul, cu ocazia târnosiri bisericii parohiale din localitate, după ce lucrările de consolidare, înfrumuseţare şi restaurare ale picturii au fost finalizate.

Sute de credincioşi au venit în comuna Budeşti, pentru a participa la slujba de sfinţire a bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Bârseşti. Evenimentul a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei, iar astăzi, slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, dupa cum ne relateaza Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori în frunte cu cei doi Părinţii Ierarhi au sfinţit noul aşezământ social-pastoral pus sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer, construit în curtea bisericii.

Sărbătoarea Parohiei Bercioiu Bârseşti a reunit oficialităţi locale, preoţi şi numeroşi credincioşi din parohie şi din eparhie, care după slujbă au putut trece prin Sfântul Altar pentru sărutarea Sfintei Evanghelii şi a Sfintei Mese, primind cu această ocazie cărţi de rugăciuni şi iconiţe.

Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Bârseşti, comuna Budeşti, judeţul Vâlcea, a fost construită în anul 1817, de către Diaconul Stanciu şi Popa Duda, după ce la 1815, bisericuţa din lemn situată înspre nord arsese.

Forma sfântului locaş este de navă, cu absida poligonală decroşată, şi pridvorul zidit adăugat ulterior, cu turlă peste naos şi clopotniţă peste pridvor, ambele din lemn. Naosul şi pronaosul sunt despărţite printr-un zid străpuns de o deschidere centrală şi de două ferestre mici arcuite.

În decursul vremii locaşul de cult a suferit importante modificări: în anul 1883 a fost adăugat pridvorul, iar în 1883 a fost construită turla peste naos şi clopotniţa, s-a zugrăvit din nou cu vopsea în ulei peste pictura în frescă, prin grija preotului Nicolae Florescu şi a boierilor Constantineşti. În anul 1923 s-a înnoit pictura în tempera de către pictorul Costică Popescu din comuna Bujoreni, jud. Vâlcea, preot slujitor fiind Gheorghe Ene. Picturile de la 1883 şi 1923 ce au acoperit pictura originală au fost de calitate inferioară.

Cele mai importante lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare ale sfântului locaş s-au efectuat începând cu anul 2009, odată cu instalarea preotului paroh Gheorghe Cătălin Nedeluş. Astfel din 2009 şi până în prezent au fost executate următoarele lucrări: înlocuirea acoperişului, tencuieli exterioare, îndepărtarea picturilor în ulei, cele două straturi aplicate în 1883 şi 1923, conservarea şi restaurarea picturii murale originale executată în frescă, conform documentaţiei aprobate de Ministerul Culturii şi Cultelor şi avizului Comisiei de pictură bisericească. S-a confecţionat mobilierul interior, a fost înlocuită instalaţia electrică şi montată o centrală termică, iar pardoseala a fost reparată şi pe alocuri înlocuită. De asemenea, s-a procedat la împrejmuirea curţii bisericii cu 65 de metrii gard cu stâlpi din beton armat şi rame metalice, precum şi 60 de metri de gard zidit, iar cimitirul a fost extins şi împrejmuit cca. 360 de metri, cu gard din beton, stâlpi din ţeavă şi plasă de sârmă. Pentru eliminarea umidităţii din jurul bisericii s-a realizat un drenaj, iar în curte a fost ridicat un aşezământ social-pastoral cu hramul „Sfântul Cuvios Antonie de la Iezer”, cu bucătărie şi alte anexe – mai informeaza Arhidiacon Ioan Liviu Găman.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Arhiepiscopiei Ramnicului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.