Biserica din Muntenegru – zi istorica: sfintirea Catedralei Invierii, din Podgorica

Dupa cum v-am informat in editiile anterioare de stiri, 8 Primati ai Bisericilor Ortodoxe locale, în frunte cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Kirill al Moscovei și Patriarhul Irineu al Serbiei, alaturi de mai multi episcopi, preoți și diaconi, au oficiat prima Liturghie în Catedrala Învierii lui Hristos, din Podgorica. Mii de credincioși ortodocși, din Muntenegru, Herțegovina și Serbia au participat la ceremonie.

Patriarhul sârb Irineu a declarat că sfințirea Catedralei Învierii lui Hristos a fost o zi mare și glorioasa, nu numai pentru Biserica Sarba și poporul sarb, ci, de asemenea, pentru Ortodoxie și Creștinism. Potrivit spuselor sale, sfintirea Catedralei din Podgorica este “cununa comemorarii Edictului din Milano”.

“Ceea ce face această biserică, este sa invie tot binele și adevărul și să ne conducă pe calea păcii și înțelegerii. Acesta este motivul pentru care ne rugăm în această biserică”, a spus el.

Apoi, Patriarhul sarb a subliniat că noua catedrala este un motiv de mandrie a credinței noastre, multumindu-le tuturor celor care au ajutat la construirea acesteia.

La rândul său, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a chemat poporul lui Dumnezeu la unitate si la respectarea canoanelor. El a spus că sfințirea catedralei este un apel la unitatea Bisericii in aceasta tara, adăugând că nimeni nu a avut puterea sa creeze o noua Biserica Ortodoxă pe acest teritoriu: “Biserica nu este o asociație, iar tribunalul nu definește existența și statutul ei, ci Hristos, Care a intemeiat-o și Care ii conduce pe apostolii si pe succesorii Sai, si nu oricine se aduna in jurul Lui și infiinteaza o organizație bisericească” (facand referire la grupul schismatic din Muntenegru, care s-a autodeclarat Biserica Autocefala de Muntenegru).

“Acestia trebuie să respecte procedura canonică”, a adăugat el, “fiind inacceptabil și condamnabil ca orice Biserica locala sa se proclame autocefală”. Potrivit spuselor sale, sfințirea catedralei este un simbol al învierii Bisericii Ortodoxe din Muntenegru, care s-a confruntat cu mai multe probleme, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Patriarhul Bartolomeu a mai spus că Ortodoxia, chiar și astăzi, este persecutată în diferite părți ale lumii, în special in Orientul Mijlociu. “Ortodoxia nu a fost impusa. Ea nu a persecutat pe nimeni, prin convingerile sale religioase. Ortodoxia este insa persecutată, în prezent, în multe țări”.

Patriarhul Moscovei, Kirill, la randul sau, a zis: “oamenii din Muntenegru au rezistat în momentele dificile ale istoriei, pentru că, mai presus de toate, ei si-au păstrat Credința Ortodoxă. Când invadatorii au atacat Muntenegrul, oamenii săi au reușit să se apere, pentru că ei nu au trădat Credința Ortodoxă”. Acesta le-a mai cerut, de asemenea, sa păstreze unitatea Ortodoxiei în Muntenegru: “Păstrați Credința Ortodoxă, pentru că este mântuirea noastră”, a adăugat el, menționând că noua Catedrala din Podgorica este un simbol al credinței oamenilor din Muntenegru. “Nu se poate construi o biserică, printr-un decret al puterii; ea se naste și este construita prin voința populară de a avea o biserică a lui Dumnezeu”.

Ulterior, Primatii ortodocsi au lansat porumbei ai pacii la intrarea in biserica, ca simbol al Duhului Sfânt, și au plantat cativa măslini în fața Catedralei, în cinstea acestei zile istorice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.