Diferentele dintre catolici si ortodocsi nu trebuie sa fie minimalizate, ci recunoscute si studiate

Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a acordat, recent, un interviu, agentiei germane catolice de stiri KNA, in cadrul caruia acesta a avertizat:

“Când ne prefacem, pur si simplu, ca nu ar exista diferențe intre Biserica Catolica si cea Ortodoxa sau ca ar fi unele, dar foarte marunte, atunci când încercăm sa prezentam tradițiile teologice ale Bisericilor noastre ca fiind cât se poate de mult apropiate, in mod sigur gresim!”.

Mitropolitul Ilarion considera că, in cadrul dialogului teologic comun, trebuie sa fie specificate exact diferențele existente între cele două confesiuni.

Prin urmare, ambele Biserici ar trebui să se ajute reciproc in înțelegerea logicii dezvoltarii tradițiilor teologice antice, care exprima diferențele lor.

Acesta mai consideră că este foarte puțin probabil ca Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică sa renunte la aceste tradiții și la modul de interpretare a propriilor slujbe, care s-au dezvoltat de-a lungul secolelor.

Mitropolitul Ilarion vede, insa, o “impulsionare pozitiva” în relațiile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, in timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea (2005-2013), “cand relațiile dintre cele două Biserici s-au îmbunătățit considerabil”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.