publicat în: Arhivă

Religia moderna: date rasturnate, desene animate de prost gust si… Craciun in iunie

Cum era de asteptat, ca la fiecare mare eveniment religios, cercetatorii încep să emită noi teorii (vezi Discovery pana te lamuresti!). Anuntul va fi preluat si in presa din tara, unde partea laica va fi iar satisfacuta de unele concluzii ateiste, mai ales ca nimeni nu va insoti stirea de “elementul video”, care mi se pare hotarator.

Desi articolul din revista Telegraph. (co.uk), se incheie cu marturisiri impaciuitoare, pe undeva prevestind nivelul de reactie al Bisericii, totusi ramane extrem de discutabila (tot stiintific) demonstratia acestui calcul.

Atunci cand incepe execuţia unui soft, se porneste de la o schemă logică în care se vor regasi toate formulele si metodele de calcul matematice ce urmează să fie folosite în dezvoltarea programului. Deci, capacitatea omului de a realiza modele matematice corecte, joacă încă un rol important în astfel de proiecte şi rămâne un lucru perfectibil.

Nu ştim exact la ce nivel de precizie s-a ajuns, însă, ţinând cont de filmul animat care a fost prezentat in cadrul aceluiasi articol, in revista Telegraph, este uşor să tragem singuri concluziile corecte în ceea ce priveşte buna credinţă şi intenţia „specialiştilor”.

Asa ca, macar acum stim exact, la ce nivel de credinţa s-a ajuns…

Mai jos, redam textul integral, publicat in revista Telegraph (.co.uk), tradus de Lacasuri Ortodoxe:

“Iisus s-a născut în iunie”, susţin astronomii

Astronomii au calculat că sărbătoarea Crăciunului ar trebui să pice în iunie, prin urmarea traseului “Stelei de Craciun”, despre care Biblia afirmă că i-a condus pe cei trei magi.


Aceştia susţin că au găsit o stea luminoasă la Betleem, care ar fi aparut în urmă cu 2000 de ani, conducând la localizarea datei de naştere a lui Hristos în 17 iunie, mai degrabă decât în 25 decembrie.

Cercetătorii pretind că “Steaua de Crăciun” a fost cel mai probabil o impresionantă apropiere a planetelor Venus şi Jupiter, care împreună ar fi strălucit neobişnuit de tare, precum un singur “far luminos” apărut brusc.

Astronomul australian Dave Reneke a utilizat un software complex pentru a alcătui o diagramă exactă a poziţiilor corpurilor cereşti şi harta cerului care ar fi corespuns Ţării Sfinte cu mai mult de 2000 de ani în urmă.

Astfel, au descoperit un spectaculos eveniment astronomic din timpul naşterii lui Hristos.

Reneke crede că Înţelepţii, probabil, au interpretat acest semn si au urmat “steaua” naşterii Lui Hristos într-un grajd din Betleem, după cum este descris în Biblie.

Cercetătorii au acceptat de comun acord că naşterea ar fi avut loc undeva între anii 3 îHr si 1dHr.

Utilizând Sfânta Evanghelie a lui Matei, ca punct de referinţă, Reneke a localizat alăturarea celor două planete, care a apărut în constelaţia Leului, exact la data de 17 iunie a anului 2dHr.

Lectorul în astronomie şi editor de ştiri „Sky & Space Magazine”, a spus: “Avem un software care poate recrea exact cerul din noaptea oricărei zile din ultimele câteva mii de ani.

“Am folosit acest soft pentru a merge în timp, atunci când Hristos s-a născut, conform Bibliei.

“Venus şi Jupiter au devenit foarte apropiate în anul 2dHr şi li s-a părut a fi o făclie luminoasă.

“Noi nu ştim dacă această apropiere ar fi fost cu siguranţă Steaua Crăciunului – dar este cea mai probabilă explicaţie pe care am reuşit-o până acum.

“Nu există o altă explicaţie prin care faptele să se potrivească atât de bine, pentru acel timp.”

“Astronomia este astfel o ştiinţă exactă şi putem spune cu siguranţă punctul în care planetele se aflau şi se pare că aceasta ar fi fost fantastica stea de Craciun.”

Reneke, lector şef la Observatorul din Port Macquarie, a adăugat: “Decembrie este o dată arbitrară pe care am acceptat-o, dar aceasta nu înseamnă că este şi adevărată.

“Nu încercăm să discredităm religia. Chiar este o dovadă care arată cu adevărat că acolo a existat un corp luminos care aparea în răsărit, la momentul potrivit.

“De multe ori, când amestecăm ştiinţa cu religia, oamenii sunt foarte supăraţi. Acest caz, cred că ar putea ajuta în mărirea credinţei oamenilor.”

Teoriile anterioare speculau că steaua ar fi fost o supernova – o stea care explodează – sau chiar o cometă. “