Publicat pe 10.10.2013

Canada: situatia reala din Egipt, prezentata celor 80 de episcopi ai Adunarii Catolice Canadiene

In aceste zile, Arhiepiscopul ortodox copt Mina a împărtășit situația copților și a altor crestini din Egipt, Episcopilor Catolici din Canada.

 

“A trai in Canada si a experimenta libertatea de religie este ceva ce oamenii considera a fi extrem de firesc”, a declarat Mina, in fata a mai mult de 80 de episcopi, adunati la Conferința plenara anuala a Episcopilor Canadieni” (CCCB). “Am ocazia sa clarific problemele legate de realitatea evenimentelor care au loc în acest moment in Egipt”.

 

Islamiștii au crescut la putere, în timpul Primăverii Arabe, din 2011, a declarat Mina. Sub regimul Mubarak, anterior, islamiștii au fost ținuti sub control. Dar, alegerea lui Mohamed Morsi din Fratia Musulmana “le-a permis extremiștilor să vorbească și să acționeze mai liber. Ei au fost determinati să facă din Egipt un stat islamic”, a mai spus acesta.

 

“Creștinismul în Egipt a fost intemeiat de Sfântul Evanghelist Marcu, in primul secol”, a spus Mina. “Până în 639, Egiptul a fost o țară creștină. Dar, în 629, musulmanii au invadat Egiptul și i-au forțat pe mulți sa se converteasca, ucigandu-i pe cei care refuzau asta”.

 

Aceasta a avut ca efect transformarea Crestinismului intr-o religie minoritară până în prezent, a mai spus el. Creștinii reprezintă aproximativ 12% din populație, alcatuiti din copți, catolici și protestanți. “În ultimii ani, am fost mereu atacati”, a spus Arhiepiscopul.

 

In primavara anului trecut, extremiștii au atacat Catedrala Ortodoxă Coptă Sfantul Marcu, care are aceeași semnificație pentru creștinii copți, precum Vaticanul pentru romano-catolici, a spus Mina.

 

Dar, Morsi a fost înlăturat de la putere, după doar un an, a mai spus el. Egiptenii, atât creștini cat și musulmani, s-au unit într- o revoluție pașnică de eliminare a guvernului Morsi. Treizeci si trei de milioane de oameni au iesit din casele lor, pentru a “respinge Frăția Musulmană și pe cei care doreau să facă din Egipt un stat musulman extremist”.

 

Armata egipteană l-a indepartat pe Morsi de la putere, pe 3 iulie 2013, dar de atunci “un val de furie islamista a fost provocat de suporterii lui Morsi”, ducand la raportarea a aproximativ 58 de biserici atacate și incendiate, alaturi de alte centre comunitare, biblioteci și muzee.

 

Extremiștii i-au acuzat pe creștini că l-au răsturnat pe Morsi, în loc “să accepte greselile lor de moarte, mândrie și ura”, a spus Mina.

 

“De asemenea, au ars mai mult de 100 de case și 150 de magazine și birouri, deținute de creștini”, a spus el.

 

De curand, creștinii copți au fost obligați să plătească jizya, un impozit pentru ca nu sunt musulmani. “În cazul în care taxa nu este plătită, crestinii au posibilitatea de a alege, fie se convertească la Islam, fie sa fie uciși”, a spus Mina.

 

Marea majoritate a egiptenilor sprijina guvernul și poliția, în războiul împotriva teroriștilor care sunt responsabili cu arderea bisericilor, a spus Mina.

 

“Avem încredere deplină în intervenția lui Dumnezeu. El va conduce poporul egiptean catre un viitor mai bun”, a spus el.

 

In timpul conferintei, Arhiepiscopul a prezentat o serie de fotografii cu bisericile distruse si incendiate.

 

Mina a mai spus că apreciaza oportunitatea de a se adresa Adunării și de a “lucra împreună, cu toate celelalte Biserici, pentru a face Canada sa fie un tinut al lui Hristos”.

 

El a arătat că Papa copt Tawadros al II-lea l-a vizitat pe Papa Francisc la Vatican, in luna mai și că, pentru prima dată în istoria Egiptului, un Patriarh copt a participat personal la întronizarea Patriarhului catolic al Egiptului.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.