publicat în: Arhivă

CiberTeologia: impactul mediului digital asupra teologiei. Catedra CyberTeologia, la Roma

Mediul digital influențează modul de interpretare a credinței în Iisus Hristos, explica P. Spadaro.

P. Antonio Spadaro, directorul “La Civilta Cattolica” (foto: discutie cu Papa), a prezentat noua sa carte, intitulata “Cyberthéologie”, pentu publicatia catolica saptamanala Ancora a Diocezei italienesti de San Benedetto del Tronto.

P. Spadaro pledeaza pentru “spiritualitatea tehnologiei: putand vedea tehnologia ca pe “un lucru dezumanizant” sau ca pe “o expresie a libertatii omenesti, a idealurilor cele mai profunde, a capacitatii sale de actiune și, prin urmare, a facultatilor sale cele mai inalte, precum apropierea de Dumnezeu”.

“Provocarea de astăzi este aceea de a remarca modul in care domeniul tehnologiei reflecta neoile majore ale omului si pe cele ale spiritualității umane”, spune el.

Conceptul de “cybertheologie”, mai spune el, este “un concept în mișcare și nu o dogmă, născut dintr-o intrebare simpla: astăzi, rețeaua are un impact asupra modului în care credem. Întrebarea este “dacă” și “in ce mod” mediul digital poate avea un impact asupra teologiei”.

P. Spadaro noteaza un “imens interes fata de acest subiect”, în lumea eclezială, nu doar in Italia, ci și în alte părți ale lumii, inclusiv crearea unei “catedre de cybertheologie”, la Universitatea Gregoriană din Roma.