publicat în: Arhivă

Soti cu religii diferite, sau casatoria inter-religioasa. Riscurile si consecintele mariajului inter-confesional

În ultimul deceniu, 45 % din toate căsătoriile din Statele Unite au fost oficiate între oameni de diferite credințe.

O carte recent publicata de către Naomi Schaefer Riley, “Credinta ne va desparti: cum va transforma căsătoria interreligioasa America”, studiaza aceste efecte, atat asupra căsătoriei, cat si asupra practicii religioase.

Autoarea este de fond evreica, fiind căsătorita cu un american de culoare, care a fost Martor al lui Iehova, deși a părăsit acest grup în timp ce era la colegiu.

Pe baza diverselor sondaje și investigații, Riley a remarcat că partea pozitiva a căsătoriei interconfesionale este aceea ca grupurile de imigranti de diferite credințe devin mai usor parte a societății americane. In ce priveste partea negativa, datele indica faptul ca partenerii căsătoriilor interconfesionale sunt în general mai nefericiti si de multe ori mai instabili.

Una dintre principalele probleme, remarcata de aceasta, a fost aceea că “cuplurile interconfesionale au tendinta de a se căsători, fără să se gândeasca la implicațiile practice ale diferențelor lor religioase”.

Privind asupra diferitelor credințe, Riley a declarat că un sondaj din 2001 a arătat că 27% din evrei, 23% dintre catolici, 39% dintre budiști, 18% dintre baptiști, 21% din musulmani și 12% dintre mormoni erau căsătoriți cu un soț cu o identitate religioasă diferită.

O altă tendință interesantă, indentificata de autoare, a fost aceea că acest tip de căsătorii sunt mai frecvente in randul cuplurilor în vârstă. Conform unui sondaj realizat de ea, rata căsătoriei interreligioase a fost de 58% pentru cei căsătoriți între 26 și 35 de ani, insemnand cu 10% mai mult decât in cazul cuplurilor tinere.

Riley a mai explicat ca, de multe ori, căsătoria este momentul în care adulții se întorc inspre Biserică.

“Cei care se căsătoresc cu cineva strain de credinta lor, tind să ia mai în serios religia sau sa-si piarda credința lor cu totul”, a observat Riley.

Cu toate acestea, remarca ea, “credința este un lucru complicat”, și evenimente precum nașterea unui copil, decesul unei persoane dragi sau pierderea unui loc de muncă pot declanșa dorinta de a reveni la vechea credinta.

Cu toate acestea, în ciuda faptului ca credința este un factor important în viața unei persoane, ceea ce iese în evidență din investigațiile lui Riley este lipsa de discuții serioase între viitori potentiali soți, despre religie. Ea a constatat că mai mult de jumătate din cuplurile interconfesionale au declarat că nu au discutat despre religie inainte de casatorie.

Cum de se intampla asta? – s-a intrebat autoarea. Sa fie din cauza tendinței actuale de a favoriza toleranța și de a evita discriminarea? Sa fie din cauza faptului ca oamenii nu văd religia ca pe ceva important, pe care sa-l ia in în considerare în relațiile lor?

Există, de asemenea, consecințe asupra copiilor. Un sondaj din 2006 a arătat că doar 37% dintre cei crescuți de părinții de diferite religii au raportat participarea săptămânală la slujbe religioase, comparativ cu 42% dintre cei crescuți de părinți cu aceeași credință. Bineinteles, aici o influență importantă o are si decizia părinților de a-si creste copiii într-o anumită credință.

In ce priveste divorțul, Riley a concluzionat că toate căsătoriile interconfesionale sunt mai expuse acestui risc. Un sondaj din 2001, efectuat pe 35.000 de respondenți, constata că persoanele din căsătoriile mixte religioase aveau de trei ori mai multe sanse sa divorteze sau sa se separe, fata de cei care erau implicati intr-o căsătorie de aceeasi credinta.

De fapt, Riley a comentat, liderii religioși ii sfătuiesc pe oameni să se căsătorească în cadrul credinței lor, atât pentru păstrarea credinței cat și pentru stabilitate pe termen lung in cadrul casniciei.

În concluzie, Riley a observat că o căsătorie inter-religioasa este, de multe ori, “o poveste a loialităților concurente”. Oamenii isi pot tine viața lor religioasa în stand-by, mai mulți ani, dar în cele din urmă atașamentul original religios se reafirmă.

Tendința căsătoriei inter-religioase continuă să crească, recunoaste Riley, iar ea nu prezintă semne de incetinire.

În afară de impactul asupra cuplurilor, această tendință va influența Bisericile. Multe vor experimenta o scadere a numarului propriu de membri, afirma Riley, în special cele care nu acceptă cu ușurință căsătoriile interconfesionale.

Ce recomanda Riley? Viitorii soți, cu sprijinul Bisericilor lor, trebuie sa discute problemele legate de diferențele lor religioase, cat mai serios.