Cipru: o latrina antica ofera indicatii legate de parazitii intestinali ai cruciatilor

Cruciatii din secolul al XII-lea, din cate se pare, au lăsat niște rămășițe de valoare istorică, conform arheologilor, intr-un castel medieval din Paphos, Cipru, în… toaletele castelului.

Cercetatorii Universitatii din Cambridge au descoperit fecale umane conservate într-una dintre latrinele castelului numit Kolones Saranda, construit de regele Richard I al Angliei în partea de vest a insulei, în timpul celei de-a treia cruciade, din 1191 era noastra. Saranda Kolones a fost folosit 30 de ani, până când a fost distrus de un cutremur. Castelul nu a fost reconstruit și, astfel, resturile gasite s-au conservat intr-una din toaletele antice.

Ceea ce cercetatorii au descoperit la testarea probelor de fecale, au fost ouă din două tipuri de viermi rotunzi: whipworms (Trichuris trichiura) și rotunzi gigant (Ascaris Lumbricoides).

Prezența acestor viermi sugerează că locuitorii castelului practicau o igiena precară și consumau alimente si apa contaminate. Studiul acestor paraziti intestinali vechi contribuie la intelegerea sanatatii si a bolilor din timpul expedițiilor militare medievale, mai precizeaza arheologii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.