Casatoria, astazi, o alegere neatractiva. Intre rasfatul propriului ego si povara romantismului

45% dintre femeile japoneze, cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, nu sunt interesate sau chiar disprețuiesc contactul sexual, și mai mult de 25% dintre barbati simt acelasi lucru, conform unui studiu efectuat de Asociatia Japoneaza de Planificare Familiala.

Mass-media din Japonia a etichetat fenomenul cu titlul “sekkusu shinai shokogun” sau “sindromul de celibat”, în timp ce Guvernul vede cum “o catastrofă națională se profilează la orizont”, conform unui raport VoR.

Numărul de persoane singure din Japonia a atins un nivel record. Un studiu din 2011 constata ca 61% dintre barbatii necasatoriti si 49% dintre femeile din Japonia, cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani, nu au avut niciodata o relatie romantica, ceea ce inseamna cu aproape 10% mai mult decât în urmă cu doar cinci ani. Un alt studiu a constatat ca o treime din persoanele sub 30 de ani nu au avut nici macar o intalnire vreodata.

Japonia are deja una dintre cele mai mici rate ale natalității, din lume. Populația sa, de 126 de milioane, care a fost în scădere în ultimul deceniu, este prevazut să scadă cu încă o treime, până în 2060.

In realitatea de azi, căsătoria este o alegere neatractiva, în special pentru femeile japoneze, care au devenit mai independente și mai ambițioase în ultimii ani, conform unei analize The Guardian. Corporatiile din lumea dură a Japoniei fac aproape imposibila combinarea carierei de familist si de angajat, in cazul femeii.

Aproximativ 70% din femeile japoneze isi părăsesc locul lor de muncă, după primul copil, în timp ce femeile casatorite care lucrează sunt uneori demonizate ca “oniyome”, sau “nevestele diavolului”. Un vechi proverb spune: “Căsătoria este mormântul unei femei”.

Un alt fenomen este Mendokusai, care se traduce ca ceva ce “nu poate fi deranjat”. Pentru acești oameni, angajamentul romantic pare să reprezinte o povară și o responsabilitate, iar acest lucru îi sperie cel mai mult. Deci, ei încearcă să-l evite prin toate mijloacele. Institutul Japonez al Populației și Securitatii Sociale raportează uimitorul procent de 90%, de femei tinere, care considera ca a ramane singure este “ceva de preferat, fata de ceea ce-si inchipuie ca ar fi casatoria”.

Un sondaj realizat de Asociația Japoneza pentru Eductie Sexuala, realizat pe marginea obiceiurile sexuale și a practicilor in randul studentelor, a constatat ca aproape 40% dintre femei au recunoscut ca sunt virgine. Datele din 2011 arăta o crestere a ratei virginatii cu 53,2% fata de cinci ani în urmă, în timp ce numărul de persoane singure atingea un nou record.

Modernismul pare sa puna cariera si propriul ego-rasfatat inaintea familiei. Demograful Nicholas Eberstadt sustine ca un set distinct de factori duce la accelerarea acestei tendințe în Japonia, conform radioului Vocea Rusie. Acesti factori includ lipsa unei autoritati religioase prin care sa se recomande căsătoria și familia, predispozitia tarii la cutremure – care generează sentimentul de inutilitate – și costul ridicat al traiului și creșterii copiilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.