Despre rugaciune

Mai intai, trebuie sa stii ca rugaciunea privita ca si dialog al omului cu Dumnezeu, nu trebuie sa lipseasca de pe buzele niciunui crestin. Rugaciunea trebuie sa ne insoteasca intreaga viata, fie cand lucram, cand tinem post, cand priveghem sau pentru orice lucru pe care il facem.

Spre a intelege mai bine cum de ajungem sa rostim rugaciuni neplacute lui Dumnezeu, trebuie sa-ti spun ca orice rugaciune are nevoie sa cuprinda in ea sapte lucrari.

Rugaciunea trebuie facuta cu Credinta, in Duh si Adevar, dupa cum spune si Evanghelia de la Matei: “Toate cate veti cere in rugaciune, crezand, veti lua.” Matei 21/22Rugaciunea trebuie facuta in numele lui Hristos, Cel care mijloceste la Tatal Ceresc pentru noi, dupa cum se spune la Evanghelia de la Ioan: “Amin, amin, zic voua ca orice veti cere de la Tatal in numele Meu, Acesta va va da voua.” Ioan 16/23Rugaciunea trebuie sa fie facuta cu frica de Dumnezeu, asa dupa cum spune Psalmistul: “Voia celor ce se tem de El va face, si rugaciunea lor va auzi, si va mantui pe ei.” Psalmi 144/19Rugaciunea trebuie facuta cu smerenie si frangerea inimii, pe masura la care se spune in Psalmul 50 care zice: “Jertfa lui Dumnezeu duhul umilit, inima franta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.” Psalmi 50/18Rugaciunea sa fie facuta, numai dupa iertarea deplina a pacatelor aproapelui, asa dupa cum se spune in Evanghelia de la Marcu: “Cand stati si va rugati, iertati orice aveti impotriva cuiva, ca si Parintele vostru cel din Ceruri sa ierte voua…” Marcu 11/25Rugaciunea sa fie fara de manie si sovaire, asa dupa cum spune Sfantul Apostol Pavel in Epistola catre Timotei: “Voiesc dar, ca sa se roage barbatii in tot locul, radicand mainile curate, fara manie si fara de indoire.” 1Timotei 2/8Rugaciunea trebuie sa aiba in ea doar cereri care sa respecte voia lui Dumnezeu, asa dupa cum spune in Epistola sa Ioan Apostolul, cand zice: “Daca cerem ceva dupa voia Lui, ne aude pe noi.” 1Ioan 5/14Acestea stiindu-le, acum, si intarit fiind despre cum trebuie sa-ti faci rugaciuniule, a venit momentul sa intelegi ca adeseori se intampla ca binele inceteaza sa mai fie bine, atunci cand este urmat de faradelege. Si, Rugaciunea nu face rabat de la aceasta. Chiar si atunci cand vorbim cu Dumnezeu, este posibil ca gura sa o ia inaintea inimii, iar pofta sa cotropeasca smerenia. La o astfel de rugaciune Dumnezeu nu se uita si ajutorul de la El nu vine, iar ele nu aduc niciun folos celui care se roaga astfel.

Asadar, cand noi intoarcem spatele Cuvintelor si Poruncilor lui Dumnezeu, si nu mai vrem sa-L ascultam, atunci si Dumnezeu Isi intoarce fata de la noi.

Iata, deci, care sunt pricinile pentru care rugaciunile sunt neplacute lui Dumnezeu:

Cand rugaciunea se face cu fatarnicie. Toate ale tale sunt umbrite de negura fatarniciei. Ea vine insotita de ipocrize si indiferenta fata de aproaptele. De altfel, sa ai mereu in minte grija sa nu te asemeni fariseului din Templu. Sa nu uiti ca Hristos iti spune: “Cand te rogi, nu fii ca cei fatarnici.” Matei 6/5Cand rugaciunea se face fara de credinta. Sa nu uiti, ca cel care nu crede cu tarie si nu nadajduieste la ajutorul lui Dumnezeu, este asemeni valurilor marii, care acum vin si indata se sparg de tarm. Sa spui si tu ca parintele din Evanghelia de la Marcu: “Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!” Marcu 9/24Cand ceri in rugaciune ceva spre rau, pentru cineva. Cand scopul ei este spre nenorocirea aproapelui. Nu uita ca Hristos a dat noua porunca sa ne iubim chiar si vrajmasii! Cu atat mai mult, nu ai voie sa te rogi pentru raul cuiva. Asa dupa cum spune si Apostolul Iacov: “Cereti si nu primiti, pentru ca cereti rau, ca voi sa risipiti in placeri.” Iacov 4/3Sa nu ceri, in rugaciune, osandirea aproapelui. Nu fii asemeni fariseului, care spunea: “Nu sunt ca ceilalti oameni…sau ca acest vames.” Luca 18/11Si sa nu uiti ca nu este primita rugaciunea, daca nu ierti toate aproapelui tau. Este porunca de la Hristos, Care ne spune noua: “Daca nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va ierta voua.” Matei 6/5Iata, deci, calea pe care trebuie sa o urmezi, atunci cand vrei sa te rogi. Am incercat, in putine cuvinte, sa te imbarbatez si sa te intaresc in credinta, ca Dumnezeu poarta de grija tuturor si ca nimeni nu este lepadat pana la sfarsit. Dar, sa nu uiti ca toate sunt randuite cu buna stiinta si pentru intarirea noastra.

Te rog sa nu ma uiti, si sa ma pomenesti in rugaciunile tale, asa dupa cum si eu te pomenesc pe tine. Te imbratisez cu prietenie si parinteasca dragoste in Hristos Domnul Dumnezeul si Mantuitorul nostru.

Preot Daniel Ivan

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.