Catedrala din Cluj, in mijlocul sarbatorilor: Mitropolia de la Feleac, 525 de ani

În luna noiembrie a acestui an se împlinesc 80 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, informeaza Patriarhia Romana. Aşezată în centrul capitalei culturale a Transilvaniei, Catedrala arhiepiscopală a Vadului, Feleacului şi Clujului a fost construită între anii 1923-1933, din iniţiativa şi cu contribuţia specială a vrednicului de pomenire Episcop Nicolae Ivan. La început de secol XX s-a reuşit atât construirea Catedralei eparhiale din inima Clujului, cât şi reactivarea străvechiului scaun episcopal de la Vad şi Feleac. De la acest eveniment istoric se împlinesc în acest an, 525 de ani. Episcopia de la Vad, înfiinţată acum mai bine de 500 de ani, este precursoare a Arhiepiscopiei şi Mitropoliei. Pentru a marca cele două evenimente, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va organiza în zilele de 2 si 3 noiembrie o serie de manifestări religioase şi culturale.

Sărbătoarea va debuta sâmbătă, 2 noiembrie, cu un simpozion intitulat „Mitropolia de la Feleac, 525 de ani de la prima menţiune documentară“.

Duminică, 3 noiembrie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca va fi oficiată Sfânta Liturghie în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, mai informeaza Patriarhia [https://www.patriarhia.ro] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.