Nur: Lumina in Arta si Stiinta Lumii Islamice
Fundația Focus-Abengoa organizeaza expoziția “Nur: Light in Art and Science from the Islamic World” (“Nur: Lumina in Arta si Stiinta Lumii Islamice”), în sediul “Hospital de los Venerables” din Sevilla, pana in data de 9 februarie. Expoziția se refera la mai mult de zece secole și include opere de artă și obiecte antice din întreaga lume islamică, din care deriva cuvantul arab “nur”, atat pentru lumina fizica, cât și metafizica.
Organizata în colaborare cu Muzeul de Arta Dallas – în care se va muta ulterior, în perioada 30 martie-29 iunie – expoziția numara 150 de obiecte din colecții publice și private din Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii, inclusiv din British Museum din Londra. Lucrările sunt datate între secolul al IX-lea și începutul secolului al XX-lea, cuprinzand manuscrise, bijuterii, instrumente chirurgicale, mobilier, ceramica, aur încrustat, ceasuri solare și harti astrologice, toate acestea ilustrand influența lumii islamice in Renaștere și in gandirea stiintifica.
Selecția a fost făcută de către curatorul Sabiha Al-Khemir, un expert internațional în artă islamică și fost director al Muzeului Doha (Qatar), consultant la Muzeul Metropolitan din New York și Muzeul de Arta Dallas.
“Nu este o expoziție religioasa”, a declarat Al-Khemir pentru agentia Ansa, ieri, la prezentarea expoziției, in Madrid. “Aproximativ 90% dintre obiecte sunt de natura non-religioasa și implică viața de zi cu zi, neputand fi prezentate într-o moschee, în ciuda faptului că au o relație profundă cu cultura islamică”. “Cele unsprezece secole și 14 țări reprezentate în “Nur”, ilustrează nu numai tradiția, talentul și munca artizanala atât de abundente în lumea islamică, ci, totodata, frumusețea pură rezultată din cultura islamică și contribuția acestei civilizații la cultura omenirii”, a adăugat directorul expoziției științifice, conform Ansa.
Expoziția mai vrea sa ajute in prezentarea rolului Spaniei, ca punte de legatura între lumea islamică și Europa, permitand accesul la descoperirile islamice din domenii precum medicina, geometria și astronomia.