220.000$ , dati de guvernul turc, pentru restaurarea Manastirii istorice a Maicii Domnului, din Sumela

Guvernul turc a decis să restaureze complet Manastirea istorica a Maicii Domnului din Sumela (vezi ARHIVA), avand deja la dispozitie un buget de aproximativ 220.000 dolari, pentru prima fază de lucru.

O sursă guvernamentală a declarat că intenția autorităților este aceea de a asigura includerea manastirii pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Manastirea a fost inregistrata in urma cu doi ani, în categoria sit-urilor candidate la cel mai înalt nivel de sprijin din partea organizației internaționale.

Unicitatea clădirii mănăstirii, frescele din interiorul bisericii și complexul arhitectural situat la o înălțime de 1300 de metri, pe o stâncă abruptă, sunt elemente care justifică includerea manastirii pe masa AA a UNESCO, în opinia Ministerului turc al Culturii și Turismului.

Complexul clădirilor manastiresti, care aparține administrativ de provincia Macka, constă din biserica principală a Maicii Domnului, o capelă anexă, trapeze (bucătării), chilii și spații pentru cercetare, o sala de recepție si o bibliotecă.

Restaurarea va avea loc în trei etape. Prima presupune stabilirea planurilor complexului, deoarece planurile originale nu mai există. Al doilea pas se va limita la reconstrucție, iar etapa finală la restaurare. Cel puțin doi ani vor fi necesari pentru “finalizarea cu succes a proiectului”, potrivit unor surse guvernamentale din Ankara.

Din 2010, guvernul Erdogan a permis funcționarea bisericii și sarbatoarea din 15 august, ca parte a politicii sale de “relaxare progresivă a restricțiilor privind cultul religios”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.