Iubirea de bani, radacina tuturor relelor. De la bunastare, la mandrie

Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor: avertismentul asupra acestui pericol, cuprins în Prima Epistola a Sfantului Apostol Pavel către Timotei, s-a aflat in centrul predicii Papei Francisc, la Liturghia din aceasta dimineata.

Reflectând asupra modului în care lăcomia poate corupe inimile noastre și poate să slăbească credința noastră, Papa a subliniat că nu putem sluji lui Dumnezeu și banilor în același timp. Banii, a continuat Papa, îmbolnăvesc mințile noastre, ne otravesc gândurile, otravesc chiar și credința noastră, ducandu-ne pe calea geloziei, a certurilor, a suspiciunilor și conflictului. Dupa ce banii ne ofera, la inceput, un sentiment de bunăstare, dacă nu suntem atenți, se ajunge ca bogăția sa duca rapid la vanitate, auto-importanță și la păcatul mândriei.

Papa Francisc a remarcat ca mulți oameni ar putea obiecta că cele zece porunci nu spun nimic despre raul banului. Cu toate acestea, atunci când ne închinăm banului, a mai spus el, păcătuim față de prima poruncă și facem din ban un idol al nostru, în locul lui Dumnezeu. Părinții Bisericii timpurii, a continuat acesta, au numit banul, in mod direct, mizeria (balegarul) diavolului, care corupe și ne indeparteaza de credință.

În loc sa ne concetram pe bani, a spus Papa, trebuie să ne străduim asupra dreptatii, evlaviei, credinței și caritatii, precum și asupra darurilor răbdarii și blândeții, care sunt căile Domnului. Papa Francisc a încheiat predica sa, cu urarea ca Dumnezeu sa ii ajute pe credinciosi sa evite sa cada în capcana idolului de “a face bani”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.