Olanda: Patru icoane furate, restituite Ciprului

Gratie legislației adoptate în 2007, autoritățile olandeze au confiscat patru icoane din secolul al XVI-lea, furate din mănăstirile din nordul Ciprului, pentru a le restitui autorităților cipriote.

Măsurile luate de către Biserica Ortodoxă a Ciprului, pentru recuperarea acestor icoane, au eșuat în 2002, după șapte ani de litigii.

Se estimează că 15.000 de icoane au fost furate din biserici și mănăstiri, în partea de nord a Ciprului ocupat de armata turcă, din 1974 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În iulie, un tribunal german a inmanat, de asemenea, autorităților cipriote, mai multe fresce din bisericile jefuite, mozaicuri, inclusiv din secolul al VI-lea, și icoane (vezi ARHIVA). Toate acestea, descoperite la un dealer de arta, de origine turcă, au fost estimate la 17 milioane de dolari.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.