Ierusalim: Noi descoperiri despre viata privata a elitelor. Bogatia celor ce L-au rastignit pe Iisus

Un comunicat de presă emis recent de Universitatea din Carolina de Nord a oferit detalii despre descoperirile din Muntele Zion, unde sapaturile au scos la lumina viata interna a elitelor evreiesti din Ierusalim.

Echipa de arheologi, condusa de Shimon Gibson și James Tabor, a descoperit nivelurile inferioare ale unui conac din primul secol, care ar fi aparținut unui membru al partidului de guvernământ evreiesc din casta preoțească. Printre structurile descoperite în acest conac, se afla si o camera de baie, boltita, cu o cadă conectata la un mikveh mare (folosit pentru scufundare ritualica).

Potrivit comunicatului de presa, aceasta este doar a patra baie datata in cea de-a doua perioadă a Templului, descoperita vreodată în Israel. Camera de baie – aproape identica uneia contemporane – cu mikveh atașat, din conacul somptuos, atribuit unei familii de preoți, a fost excavata în cartierul evreiesc.

În plus, o duzină de scoici si melci de mare, murex, au fost găsita în acest conac din Muntele Zion, reprezentând cel mai mare număr de astfel de scoici descoperite în săpăturile din Ierusalim, din primul secol. Istoria biblică spune ca, din melcii de mare murex ar fi fost extras un colorant și ar fi fost apoi sigilat în unguentaria, vase mici de ceramică sau de sticlă. Cochiliile erau perforate, ceea ce poate insemna ca scoicile erau, mai apoi, legate în jurul gâtului vaselor, pentru a indica diferitele niveluri de pigmentare.

S-au mai descoperit vase de gătit, resturi ale unui cuptor și un număr substanțial de oase de animale.

Conacul poate oferi, totodata, o perspectivă asupra vremurilor lui Iisus: “Acestea sunt familiile care L-au prins și L-au răstignit pe Iisus, asa ca, pentru noi, să știm mai multe despre acestea si despre viata lor, cat și despre nivelul bogăției de care se bucurau ele, inseamna sa umplem cu adevărat unele lacune ale istoriei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.