Internetul si Biserica: sa-L ducem pe Hristos in Domeniul Digital!

Papa Francisc s-a întâlnit cu participanții la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Comunicații Sociale, care s-au aflat alaturi timp de trei zile pentru a reflecta pe tema: “Internetul și Biserica”.

Papa s-a concentrat asupra a trei puncte, în discursul său: importanța comunicării în Biserică, Internetul și intâlnirea cu Hristos.

“În ultimele decenii, diferitele mijloace de comunicare au evoluat în mod semnificativ, dar preocuparea Bisericii rămâne aceeași, luând noi forme și expresii”, a declarat Papa.

“Lumea comunicarii sociale, din ce in ce mai mult, a devenit un “mediu de trai” pentru mulți, o retea in care oamenii comunică unii cu ceilalti, extinzand limitele cunoștințelor și relațiilor lor”.

Papa Francisc le-a spus celor prezenți că obiectivul principal în domeniul comunicațiilor este acela al dialogului cu bărbații și femeile de astazi, care uneori se simt dezamăgiti de “un Creștinism care le pare steril”.

Există un “sentiment in crestere” de izolare, o incapacitate de conectare cu ceilalti, care ii împiedică pe oameni in construirea unor relatii importante.

Papa a avertizat Adunarea Plenară că este esențial să știi cum să dialoghezi cu ceilalți, în mediile create de tehnologie și in rețelele sociale, “astfel încât ei să descopere o prezență care ii ascultă, conversează și ii încurajează”.

“Nu vă fie teamă sa fiti o astfel de prezență, fiindca exprimandu-va identitatea creștină veti deveni cetățeni ai acestui mediu. O Biserică ce urmează această cale, învață cum să meargă, impreuna cu ceilalti!”, a exclamat Papa.

Provocarea vestirii Evangheliei în era digitală, nu este una tehnica, a mai spus Papa.

“Trebuie să ne întrebăm – și aici am ajuns la o a treia etapă – suntem in stare sa Il aducem pe Hristos în acest spatiu și sa ii facem pe altii sa Il întâlnească pe Hristos? Suntem capabili să transmitem imaginea unei Biserici care este “acasa” pentru toți?”, a întrebat el.

“Trebuie să coboram în cea mai întunecată noapte, fără a fi depășiti și dezorientati, sa ascultam visele, fără a fi sedusi, sa împărtășim dezamăgirile, fără a deveni descurajați, să simpatizam cu cei ale căror vieți sunt în declin, fără a pierde propria noastra putere și identitate”, a subliniat Papa.

“Pentru a favoriza întâlnirea cu Hristos, în deplină cunoștință, totuși, trebuie ca noi înșine sa fim mijloace de comunicare, iar problema fundamentală nu este achiziționarea celor mai noi tehnologii, desi toate acestea sunt si ele necesare, pentru o prezență valabila, contemporana”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.