Bilantul masacrului din Nairobi. 5 teroristi islamisti ucisi, 11 arestati

Președintele Kenyei a anunțat că asedierea Mall-ului din Nairobi s-a incheiat, adaugand ca pierderile cauzate de atacul islamistilor inarmati au fost “imense”.

“Pierderile noastre sunt imense”, a declarat președintele Uhuru Kenyatta, într-un mesaj televizat, către națiune.

“Am fost grav loviti, dar am fost curajosi, uniti și puternici. Ne-am înfrânt dușmanii și am arătat lumii întregi ceea ce putem realiza”.

El a spus ca 61 de civili și șase membri ai forțelor de securitate au murit în timpul asediului. Cinci atacatori au fost uciși, iar 11 suspecți au fost arestati.

Președintele a anunțat, de asemenea, trei zile de doliu național.

Kenyatta a mai spus ca mai multe “rapoarte secrete au sugerat că o femeie din Marea Britanie și doi sau trei cetățeni americani ar fi fost implicati în atac. Nu putem confirma alte detalii” – a mai spus el – “dar se lucreaza la stabilirea naționalității teroriștilor”.

Un grup de atacatori a patruns in Mall-ul cu patru etaje, la amiază zilei de sâmbătă, deshizand focul asupra cumparatorilor, folosind arme automate de foc și grenade.

Insurgentii islamisti somalezi Shebab, care si-au asumat responsabilitatea pentru atacul împotriva mall-ului din Nairobi, amenintasera initial ca vor ucide ostaticii, lasandu-i pe mujahedini sa patrunda in cladire.

În mesajul lor, liderii Shebab au sustinut ca au avut pretententia încercării de intimidare a “Israelului și a altor guverne creștine” care se declara împotriva comando-ului.

“Le cerem crestinilor, care argumentează împotriva mujahedinilor, să aibă milă de prizonierii lor”, a continuat purtătorul de cuvânt, spunând că ostaticii “culeg roadele presiunii exercitate asupra mujahedinilor”.

In ultimele ore, rebelii somalezi Shebab au respins speculațiile legate de femeia care ar fi fost implicata în atac. Într-un mesaj pe Twitter, grupul terorist a “negat categoric implicarea oricarei femei”, în asediul de patru zile. “Avem un număr suficient de tineri, care sunt pe deplin angajati și nu ne angajam surorile noastre în astfel de operațiuni militare”, a declarat grupul.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.