Ierusalim: Construirea unui nou Templu – Tensiunile cresc la Muntele Templului

Muntele Templului (cunoscut si sub numele de Domul Stâncii și Haram Al-Sharif), a fost scena unor conflicte recurente, în ultimele săptămâni, cu poliția la mijloc, intre tinerii palestinieni înarmați cu pietre și sticle si evreii ultra-ortodocși hotarati să sfideze interdicțiile, prin fortarea prezenței aici și rostirea rugăciunilor.

Nivelurile de ingrijorare sunt în creștere in partea palestiniană. Liderii simt că Israelul a deschis un nou front în vechea luptă, și se pregătesc să autorizeze rugăciuni evreiești la locul considerat sfânt pentru ambele religii, dar în prezent sub controlul Waqf, autoritatea de protecție a prezentei musulmane în Palestina. Acest lucru este, la rândul său, văzut ca o pregătire pentru decizia incediara de construire a unui nou templu (dupa două mii de ani de la primul), în perimetrul celor două cele temple distruse anterior – Nabucodonosor (586 î.Hr.) și Titus (70 d. Hr.).

Serviciile secrete israeliene isi tin privirea atintita. Un atac de rău augur, al zeloților evrei, la Moscheea Al-Aqsa – care de peste 1.300 de ani a fost al treilea loc sfânt al Islamului – ar putea provoca musulmanii din intreaga lume să se ridice împotriva Israelului.

Ultra-ortodocsii evrei sunt urmariti, iar cei care ar putea “merge prea departe” – prin sacrificii ritualice la Muntele Templului, de exemplu – sunt opriti și neutralizati. In aceasta vara, cu toate acestea, extremismul religios pare sa fi fost deosebit de puternic. În urmă cu două luni, ziarul naționalist Makor Rishon a raportat că un arhitect israelian a proiectat un nou templu, impunător. Iar daca se mai tine cont si de visul tehnologic futurist, prin care pelerinii evrei, provenind de la malul Mediteranei, ar putea merge la un imaginar Templu din Ierusalim, cu 3000 de Km/h ora, într-o capsulă subterana, printre ai carui sustinatori, deosebit de îngrijorător, se numara si doi foști teroriști evrei…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.