Aur in Ierusalim: Comoara Dealului, descoperita la poalele Muntelui Templului, langa Zidul lui Solomon

O descoperire “o data in viață”, a fost facuta la poalele Muntelui Templului din Ierusalim

Sapaturile efectuate de Dr. Eilat Maza, pe Dealul din Ierusalim, reprezinta una dintre investigatiile de cel mai inalt profil în domeniul arheologiei biblice. Zona dintre Cetatea lui David și Muntele Templului a fost cunoscuta ca Ophel (deal – loc mare de urcat) încă din perioada Primului Templu. În cartea sa, “Descoperirea Zidului lui Solomon din Ierusalim”, Mazar relatează istoria excavarii nivelurilor arheologice ale sit-ului, care se află în inima orasului vechi al Ierusalimului. Cercetatorii dealului i-au inclus pe Charles Warren, Dame Kathleen Kenyon și Benjamin Mazar, dar niciunul dintre ei nu a descoperit ceva atat de important precum Eilat Mazar, in sezonul sapaturilor din acest an.

Echipa de excavare a Dealului a dat recent peste visul oricarui arheolog: o comoara de aur. Un medalion din aur iese în evidență ca premiu al descoperirii: medalionul contine trei embleme evreiesti sacre și iconice. Alături de medalionul elegant gravat, echipa a descoperit 36 de monede de aur și alte bijuterii din aur si argint. Într-un mesaj emis de Universitatea Ebraica din Ierusalim, Mazar spune: “Am făcut descoperiri semnificative din perioada Primului Templu, pe acest sit, din istoria indepartata a Ierusalimului, asa incat descoperirea unei Menore cu șapte brațe de aur, din secolul al VII-lea dupa Hristos, la poalele Muntelui Templului, a fost o surpriză totală”.

Comoara Dealului fiind sescoperita într-o structură bizantină construită inițial în secolul al VI-lea dupa Hristos, Mazar consideră că tezaurul a fost ascuns în timpul cuceririi persane a Ierusalimului, în 614, o cucerire de scurtă durată, dar violenta. Colectia de monede de aur este cea de-a treia descoperita vreodata în Ierusalim. Așa-numita Comoara a Dealului, care a fost descoperita în cursul sapaturilor din 2013, include cercei de aur, un lingou de argint, zeci de monede și medalioane menora, descrise în raportul Universitatii Ebraice ca fiind “cel mai probabil ornamente pentru un pergament Tora”. “În acest caz, este cel mai vechi ornament pentru un pergament Tora, găsit într-o săpătură arheologică, până în prezent. Acesta a fost îngropat împreună cu un medalion mic de aur, două pandantive, o bobină de aur și o incuietoare de argint, toate fiind considerate a fi ornamente pentru Tora”.

“Comoara dealului” este departe de a fi prima descoperire importanta a lui Mazar. Săpăturile ei și interpretările legate de structura orașului mare de piatră a lui David și a structurii pe care a considerat-o un palat complex din perioada regelui David, au remodelat dezbaterile arheologice si turismul in Ierusalim. Săpăturile ei au avut ca rezultat diverse descoperiri, inclusiv o inscripție anuntata recent, în 2012, conținând ceea ce ar putea fi cel mai vechi text alfabetic din Ierusalim. Comoara recent descoperita, cu iconografia ei emblematica, va aduce cu siguranță atenția publicului asupra unei perioade importante din istoria Dealului Ierusalimului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.