Publicat pe 14.09.2008

Stiri Lacasuri Ortodoxe – 15 septembrie 2008 – Noutati

 

>> Dincolo de glumele care se fac pe seama credintei in zodii, aceasta credinta exista. Este curios, dar oamenii care refuza ideea unui Dumnezeu Creator, prefera sa se supuna unor berbeci imaginari care alearga prin stele. O gospodina trece cu vederea cuvintele lui Hristos: “iubeste pe aproapele tau”, dar o asculta pe prezentatoarea TV, daca ii zice: “astazi veti avea o zi grea, evitati conflictele cu cei apropiati”. Pr. Savatie Bastovoi

 

Sfinţii zilei – calendar ortodox, astăzi prăznuim:

 

 

Sfântul Mare Mucenic Nichita Gotul.

 

Preacuviosul Parinte Filotei preotul.

 

Sfântul Porfirie, (actorul / comicul).

 

Aflarea moastelor Sfântului Acachie, episcopul Melitinei.

 

Sfântul Mucenic Maxim.

 

Aflarea Moastelor Sfântului întâi Mucenic si arhidiacon Stefan.

 

Cuviosul Parinte Gherasim.

 

Sfântul nou Mucenic Ioan Criteanul.

 

Parintele Visarion, arhiepiscopul Larisei.

 

Parintele Iosif cel Nou, mitropolitul Timisoarei si a tot Banatul.

 

SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

 

Ştire din “bătrâni” rămasă … pentru noi povaţă

 

Despre războiul nevăzut

 

Odată, avva Moise era chinuit de curvie şi pentru că nu mai putea sta în chilie s-a dus să-i spună avvei Isidor. Bătrânul l-a sfătuit să se întoarcă în chilie, dar avva Moise n-a vrut, zicându-i: „Nu pot, avva“. Atunci, bătrânul l-a luat, l-a urcat pe casă şi i-a zis: „Priveşte spre apus“. Şi, privind, a văzut o mulţime nenumărată de demoni foşgăind şi porniţi să se războiască. Apoi, avva Isidor zice: „Acum priveşte spre răsărit“. Privind, a văzut o altă mulţime nenumărată de îngeri sfinţi şi plini de slavă. Avva Isidor a zis: „Aceştia au fost trimişi de către Domnul, ca să vină în ajutorul sfinţilor. Cei de la apus luptă împotriva sfinţilor, dar cei de partea noastră sunt mai mulţi“. Atunci avva Moise i-a mulţumit lui Dumnezeu şi, prinzând curaj, s-a întors în chilie. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 – rubrica de Tryanna)

 

Mitropolitul Vladimir a vizitat Biserica Sfântul Ilie din Odesa

 

 

In sâmbăta din 6 septembrie, primatul ucrainean a vizitat Biserica Ortodoxa Sfântul Ilie, din satul Ilinka al regiunii Odesa. Prefericitul Mitropolit Vladimir a dăruit o icoană a Sfântului egal al Apostolilor, Prinţ Vladimir, bisericii si apoi i-a binecuvântat pe cei din parohie, cu iconite ale increstinării poporului rus.

 

 

Trebuie remarcat faptul că aceasta a fost prima vizita a Primatului ucrainean în satul Ilinka. Sfinţirea Altarului Bisericii Sfântul Ilie a avut loc în 1888. Biserica a fost distrusă în perioada sovietică. În anul 1990 au inceput lucrarile de reconstructie. În 1997, a fost construit turnul clopotnitei.

 

 

În Biserica Sf. Ilie se gasesc Sfinte Moaste ale Parintilor din Lavra Kiev.

 

 

@KSLCatalin

 

LOURDES (Hautes-PYRENEES), 13 septembrie 2008

 

 

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit sâmbătă seara la reuniunea din Massabielle, în inima Sanctuarului de la Lourdes, unde a efectuat o vizită de două zile, cu ocazia implinirii a “150 de ani de la viziunea tinerei Bernadette Soubirous, referitoare la Maica Domnului” . Duminica, la slujba, Benedict al XVI-lea a aşteptat între 120.000 şi 150.000 de pelerini. Sa stim despre ce vorbim, aici:

 

 

.

 

 

@KSLCatalin

 

 

Proiect social destinat persoanelor cu dizabilităţi, desfăşurat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

 

 Episcopia Ortodoxă Română a Italiei desfăşoară un proiect social destinat persoanelor cu dizabilităţi. Intitulat ,,România – Băieţi în picioare”, programul se derulează în colaborare cu Asociaţia Universitară pentru Cooperare Internaţională din Roma.

 

Benficiarii acestui proiect sunt persoane cu dizabilităţi, cu vârste între 20 şi 40 de ani, care au nevoie de proteze şi provin din categorii sociale defavorizate.

 

Persoanele asistate în cadrul proiectului , „România-Băieţi în picioare”, beneficiază nu doar de asistenă medicală ci şi de consiliere psihologică şi îndrumare duhovnicească.

 

Până în prezent, în cadrul acestui program au fost asistaţi 16 tineri cu dizabilităţi de naţionalitate română, cărora le-au fost procurate proteze de înaltă calitate funcţională şi estetică.

 

Maroc: Un teolog justifica legalitatea căsătoriei pentru fete, de la 9 ani

 

Un islamist marocan, teolog, sustine in mod repetat permisiunea ca fetele musulmane, incepând de la vârsta de 9 ani sa se poată căsători, pretinzând că are la baza afirmatiilor sale chiar invataturile Profetului Mohamed. “Căsătoria fetelor, incepând de la vârsta de nouă ani, nu este interzisă, deoarece, conform Hadiths (scrieri ale profetului) Mohamed a fost casatorit cu Aïcha care avea numai şapte ani iar unirea lor s-a consumat atunci când implinise nouă ani”, a scris pe site-ul său web, Seicul Abderrahman Mohamed ben Al-Maghraoui. “Sunt un teolog recunoscut, iar ceea ce am spus nu sunt invenţii. Aceste vorbe au fost spuse practic, de profet, înaintea mea. Cei care ma critica, de exemplu presa marocana sau televiziunea şi un avocat care a depus deja o plangere (faţă de mine), fac parte dintr-o ofensiva pornita impotriva islamului si a teologilor lui.”, a spus fondatorul asociaţiei Addaaoua wa Sounna i Al Coraane. Seikul Maghraoui, care locuieşte în Marrakech, nu a putut fi contact în această problemă deoarece se afla intr-un pelerinaj la Mecca. Avocatul il acuza pe teolog, de “subminarea Codului Familiei, si nerespectarea drepturilor copiilor (cu risc de viol).”

 

 

@KSLCatalin

 

Belgrad, 14 septembrie 2008 (AFP) – Repunerea în vânzare, în Serbia, a carţii despre o controversată sotie a lui Mohamed

 

Un editor sârb a decis să repună în vânzare o carte controversată despre una dintre soţiile Profetului Mohamed, retrasă din librării în luna august, în urma unor proteste ale comunitatii musulmane locale, a declarat duminică agenţia Tanjug. Potrivit proprietarului editurii Beobuk, Aleksandar Jasic, “Bijuteria din Medina” (The jewel of Medina), romanul ziaristului şi scriitorului american Sherry Jones, dedicat Aishei, una dintre soţiile lui de Muhammad, ar trebui să fie din nou pus în vânzare, de luni. Cartea, tipărită în o mie de exemplare a fost retrasă de la vânzare, în august, în urma protestelor din partea comunităţii musulmane sârbe, Muftiul Muamer Zukorlic descriind-o ca fiind o “insultă către toţi musulmanii din întreaga lume.” ONG-urile sârbe au protestat şi ele, din punctul lor de vedere, acuzând comunitatea musulmană de “încercarea de a pune în pericol libertatea de opinie şi de exprimare.” Editorul a mai spus că oricum cartea s-a vândut la negru, la un preţ dublu încă de când s-a auzit despre retragerea de pe piaţă a acesteia şi că există copii piratate pe piata Sarba şi în ţările vecine. Această carte trebuia să fie publicată la începutul lunii august de către SUA Random House, dar aceasta casa a abandonat proiectul de teama naşterii unor “acte de violenţă din partea unor minorităţi radicale.”

 

 

@KSLCatalin

 

 

Hram la Mănăstirea Săpânţa Peri din judeţul Maramureş

 

 

 Mănăstirea Săpânţa Peri din judeţul Maramureş şi-a sărbătorit ieri, 14 septembrie, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, alături de Arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

La hramul Mănăstirii Săpânţa Peri au participat mii de credincioşi, veniţi din tot judeţul Maramureş dar şi din alte zone ale ţării.

 

Piatra de temelie a Manastirii Săpânţa Peri din Judeţul Maramureş a fost pusă în anul 1991. Biserica mănăstirii este cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa, având 75 de metri înălţime.

 

În faţa Bisericii din Franţa (Lourdes), papa justifică revenirea la messa (Liturghia catolica)în limba latină

 

 

Papa Benedict al XVI-lea a justificat duminică, înaintea episcopilor din Franţa reuniţi la Lourdes, decizia sa de a liberaliza messa în latină, întâmpinat fiind cu o anumită rezervă de către o parte din Biserica. “Este necesară, mai mult ca oricând, o pace spirituală(…)”, a spus papa, episcopilor si celor 170 de cardinali, referindu-se la tensiunile provocate intre Vatican si Biserica din Franţa, chiar în cadrul Bisericii, după liberalizarea messei în latină, din iulie 2007. “Imi dau seama de dificultăţile dumneavoastră, dar nu am nicio îndoială că puteţi atinge un nivel normal într-un timp rezonabil, găsind soluţii satisfăcătoare pentru toţi”, a pledat Benedict al XVI-lea. “Să încercăm, prin urmare, ca mereu să lucrăm în slujba unităţii (…) Nu există unii care să se simtă ‘mai in biserică’. Toţi oamenii, fără excepţie, trebuie să se simtă ca acasă şi niciodată să nu se simtă cumva respinşi” a insistat acesta. “Motu proprio” (decretul) al Papei Benedict al XVI-lea referitor la messa în latină a fost interpretat de unele dintre Biserici ca o mână întinsă tradiţionaliştilor fundamentalişti care resping evoluţiile Conciliului Vatican II.

 

 

@KSLCatalin

 

 

520 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Voroneţ

 

 

 Ieri, 14 septembrie, s-au împlinit 520 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Voroneţ, măreaţă ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, a avut loc resfinţirea acestui important lăcaş monahal. Sfintele slujbe au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

La Slujba de resfinţire a Mănăstirii Voroneţ au participat numeroşi credincioşi, acest aşezământ monahal fiind definitoriu pentru păstrarea, în timp, a spiritualităţii româneşti.

 

Berlin, 14 septembrie 2008 – Inaugurarea unei noi sinagogi în Germania de Vest

 

Comunitatea evreiasca din Germania, în plină renaştere după reunificare, a inaugurat duminică o noua sinagogă în Krefeld, un oras din vestul ţării în care, fostul lăcaş de cult evreiesc distrus de către nazişti în 1938, nu fusese recontruit până în prezent. ”Noi ne aflăm aici, în inima societăţii, şi nu vom să fim excluşi vreodată”, a afirmat in timpul ceremoniei, presedintele Consiliului Central al evreilor din Germania, Charlotte Knobloch. “Noua sinagogă, care poate găzdui 300 de credincioşi, a costat 12 milioane de euro, demonstrând că planul nazist de eradicare a evreilor din Europa nu a reuşit, a declarat presedintele regiunii din Renania de Nord Westfalia, Jürgen Rüttgers. “Planul nazistilor, a esuat. Aici vietuiesc evrei.”, a spus Rüttgers, care a văzut în inaugurarea acestei sinagogi un “semn de încredere şi speranţă.” Comunitatea evreiasca din Germania, redusă la câteva mii de membri după Holocaust, are acum 110.000 de persoane, în mare majoritate proveniţi din fostul bloc sovietic, după 1990. Mai multe sinagogi au fost deschise sau renovate, în ultimele luni în ţară, inclusiv în Bochum (vest), în decembrie 2007, la Berlin, în august 2007, şi München (sud) în noiembrie 2006. Într-un mic orăşel, Speyer, din sud-vestul ţării, comunitatea evreiasca a pornit amenajarea unei sinagogi în incinta unei biserici scoase din uz (!).

 

 

@KSLCatalin

 

Papa Benedict al XVI-lea refuză orice deschidere a Bisericii faţă de divort si faţă de ideea de a te recăsători

 

 

Papa Benedict al XVI-lea a refuzat orice deschidere a bisericii faţă de “durerosul obicei” al divorţului si al recăsătoririi, reafirmând “ferm principiul indisolubilităţii căsătoriei”, înaintea episcopilor şi cardinalilor reuniţi la Lourdes. “Biserica, care nu se poate opune voinţei lui Hristos, susţine ferm principiul indisolubilităţii căsătoriei”, a spus el referindu-se la divorturile si la obiceiul de a te recăsători, la catolici, care, conform canoanelor, ar fi opriţi de la împărtăşire. Cu toate acestea, Benedict al XVI-lea, a afirmat că se simte nevoia ca Biserica să prezinte “o mai mare afectiune pentru cei care nu reuşesc să respecte” principiul. Papa a subliniat că “nu pot fi acceptate iniţiativele care au drept scop binecuvântarea legăturilor nelegitime”, mai ales ca un număr mare de preoţi ai parohiilor din Franţa binecuvântează divorţul si a doua căsătorie. Despre căsătorie, Benedict al XVI-lea a mai zis: “Uniunea stabilă între un bărbat şi o femeie (…) nu mai este în mintea unora, în prezent, modelul unui angajament conjugal”.

 

 

@KSLCatalin

 

 

Curs de iconografie bizantină la Mănăstirea Putna

 



 

 

În perioada 15-27 septembrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, la Mănăstirea Putna va avea loc un curs intensiv de iconografie bizantină. Cursul din anul acesta continuă o tradiţiei începută acum 5 ani, odată cu prima activitate de acest gen care a avut loc în anul 2004.

 

Societatea românească s-a aflat după 1989 în faţa unui proces de recuperare a identităţii proprii, identitate cenzurată şi distorsionată în perioada comunistă. Unul din domeniile adânc văduvite înainte de 1989 a fost iconografia. Parte integrantă a spiritualităţii ortodoxe, icoana exprimă grafic întreaga învăţătură a dreptei credinţe. În aceste condiţii, pentru a reintra în normalitate, Biserica a trebuit să pregătească iconari care să picteze corect adevărurile credinţei.

 

Începând cu anul comemorativ „Ştefan 500”, la Mănăstirea Putna s-au desfăşurat anual tabere iconografice. Aceste cursuri intensive, mai mult formative decât informative, au fost coordonate de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Balcani (The Balkan Orthodox Youth Association) cu sprijinul mănăstirii, adunând la un loc tineri din Grecia, Bulgaria, Serbia, România şi Ucraina.

 

Între anii 2004 şi 2007, au avut loc patru tabere de câte două săptămâni fiecare, cu subiecte tematice diferite, alese în funcţie de nivelul de pregătire profesională a tinerilor. Moştenind arta iconografică tradiţională a Sfântului Munte Athos prin intermediul Mănăstirii Makri de lângă oraşul grecesc Alexandropolis, atelierul de icoane al Mănăstirii Putna a fost gazda artistică a acestor tabere de pictură. Tematica fiecăreia s-a desfăşurat într-un climat plastic inspirat din mediul clasic al şcolii cretane post-bizantine din secolul al XVII-lea.

 

Mulţi dintre tineri s-au format în spiritul acestei arte iconografice tradiţionale şi au devenit studenţi la facultăţi de specialitate şi chiar artişti debutanţi.

 

9-11 septembrie 2008 Moscova – slujbe de pomenire

 

 

Biserica Sfânta Ecaterina din Moscova şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe în America, au oficiat o slujbă de pomenire pentru victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 la World Trade Center, New York. Parohul Arhimandrit Zacchaeus a condus acest recviem pentru “toate victimele nevinovate ale teroriştilor” în limba slavă şi engleză. Aici au fost prezenţi şi ambasadorul SUA în Rusia, John Beyrle, ambasadorii din Canada, Grecia, Serbia, Columbia, Cuba şi alte state, vice-preşedintele Consiliului Federaţiei Alexander Torshin, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Churov. Preşedintele Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin a intervenit, după recviem amintind că Biserica Ortodoxa, împreună cu alte confesiuni crestine si islamice, prin liderii lor, “au condamnat toate manifestările terorismului.” “Nu, nicio religie nu justifica terorismul”, a remarcat Yakunin. El a reamintit că SUA şi URSS au fost aliaţi în al doilea război mondial şi şi-a exprimat speranţa că prin competenţele lor ar putea coordona politica anti-teroristă în viitor.

 

 

@KSLCatalin

 

Comisia din SUA îndeamnă Turcia să respecte proprietăţile şi practica Bisericii Ortodoxe

 

Arhiepiscopia Ortodoxă a Greciei, din America 8-10 Est 79e St New York, NY 10075-0106 Tel: (212) 570-3556 Fax: (212) 774-0237 Email: communications@goarch.org Comunicat de presă 10 septembrie 2008 Contact: Stavros H. Papagermanos

 

Citam din Hotararea Judecătoreasca, primită pe adresa redacţiei Lacasuri Ortodoxe:

 

Washington: Curtea Europeană a hotărât în unanimitate în această vară, în cazul Patriarhiei Ecumenice grec-ortodoxe că Turcia a încălcat articolul nr.1 din Protocolul Nr.1 (protectia proprietatii) al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Continuare, explicatii si amanunte pe larg (sa stim despre ce vorbim, aici:

 

 

.)

 

 

@KSLCatalin

 

Mitropolitul Kirill sfinţeşte prima biserica rusă din Cuba

 

Biserica Ortodoxă Rusă a Icoanei Maicii Domnului, din localitatea Kazan, va fi sfinţită pe 19 octombrie. “Construcţia unei biserici în capitala cubaneză este aproape încheiată. Ingineri experţi din Rusia au muncit la aceasta, finisând în prezent cupolele şi acoperişul. Toate crucile au fost deja aurite” a spus adjunctul şefului Departamentului Patriarhiei de la Moscova pentru Relaţii Externe ale Bisericii, Episcopul Marcu de Iegorievsk. Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad va prezida ceremonia de sfinţire. Episcopul a spus că Biserica Patriarhiei de la Constantinopol este situată în apropierea Bisericii Ruse din Havana. “Cu toate acestea, aceasta biserica este mai mult o capela, în timp ce noi avem acum o mare catedrala, care poate primi peste o mie de credincioşi”, a remarcat Episcopul Mark. Autorităţile cubaneze şi reprezentanţi ai Patriarhiei de la Moscova au decis să construiască biserica în 2004. Fundatia ei a fost sfinţită în acelaşi an. Guvernul cubanez a sponsorizat toată elevaţia bisericii (fundatia si zidurile). Biroul rus de arhitectura, Vorontov, a executat proiectarea designului gratuit. Preşedintele cubanez Fidel Castro şi Mitropolitul de Smolensk şi Kaliningrad, Kirill, au decis la o reuniune să construiască o Biserică Ortodoxă Rusă nu doar pentru credincioşii cubanezi, ci o mare catedrală unde preotii ortodocsi să fie antrenati în întregul Bazinul Caraibe şi America Latină. Peste cinci mii de ortodocsi ruşi trăiesc pe insulă, inclusiv experţi care lucrează în societăţi mixte, membrii personalului ambasadei ruse şi membrii familiilor lor. Parohia Rusă din Havana cu hramul Icoanei Maicii Domnului din loc. Kazan a organizat cursuri gratuite de limbă rusă, predate de către profesorul Universitatii din Havana, Sergio Eduardo Sallas Casali, care a studiat in URSS.

 

 

@KSLCatalin

 

 

14 septembrie: şapte ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui arhimandrit Sofian Boghiu

 

Ieri, 14 septembrie, s-au împlinit şapte ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui arhimandrit Sofian Boghiu, fost stareţ al Mănăstirii Antim din Bucureşti. Cu acest prilej, după Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Antim a fost săvârşită o slujbă de pomenire a marelui duhovnic şi pictor bisericesc. Slujba parastasului a fost oficiată de Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, episcop vicar patriarhal, împreună cu obştea monahală a mănăstirii.

 

După slujba parastasului, vieţuitorii Mănăstirii Antim şi credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au deplasat la mormântul arhimandritului Sofian Boghiu de la Mănăstirea Căldăruşani.

 

Preafericitul Părinte Daniel a participat la sfinţirea Mănăstirii Ianculeşti din Judeţul Prahova

 

Biserica Ortodoxă s-a aflat ieri, 14 septembrie, în Duminica Înălţării Sfintei Cruci. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ţinut un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi la Mănăstirea Ianculeşti din Judeţul Prahova, cu prilejul sfinţirii acestui aşezământ monahal, în care a subliniat semnificaţia Sfintei Cruci în teologia ortodoxă, aceea de semn al biruinţei Domnului nostru Iisus Hristos Cel Înviat asupra morţii.

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link. Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:“Lacasuri Ortodoxe” @KSLCatalin – multumim tuturor –

 

Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:

 

 

articolul 1: click Catolicii din Bombay neaga sangerarea unei icoane a Mantuitorului pe emblema Dumitru Manolache

 

 

articolul 2: click Consiliul Mondial al Bisericilor sprijina financiar victimele din Osetia pe emblemaDumitru Manolache

 

MULTUMIM totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam

 

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7100 membri.

 

Pentru: NOUTATI ORTODOXE – ANUNTURI ORTODOXE – NOUTATI DIN BISERICA – INFORMATII click aici: ARHIVA

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.