David al II-lea Comnenul, din Trapezunt, canonizat de Patriarhia Ecumenica

Patriarhia de Constantinopol, la cererea Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, l-a canonizat pe ultimul împărat de Trapezunt, David al II-lea Comnenul, care a fost decapitat de turci la Constantinopol împreună cu cei trei fii ai sai, Vasile, George, Manuel, si cu nepotul lui, Alexis, in ziua de 1 noiembrie 1463.

Din 1431 pana in 1460, David a domnit cu fratele său și a avut titlul de despot, iar apoi, intre 1460-1461, a deținut titlul de împărat.

La cinci ani după căderea Constantinopolului, în 1458, el a fost forțat să accepte statutul de vasal fata de sultanul turc.

Cu toate acestea, el nu si-a pierdut speranta de a reduce amenințarea otomană și a încercat să formeze o coaliție cu țările din Europa de Vest, Georgia și cu emiratele din Sinope și Goyunlu.

În august 1461, Trapezuntul a fost asediat. Pentru a evita jafurile și devastarea orașului, David a predat orașul, fără luptă. El a fost dus la Constantinopol, cu familia sa, cu mitropolitul și curtea. I-a fost data o regiune balcanică, drept privilegiu, aproape de raul Strymon. În 1463, acuzat de trădare, de către Mehmet al II-lea, a fost condamnat la moarte, în Constantinopol, cu cei trei fii și cu nepotul sau. Cu toate acestea, sultanul le-a promis deținuților ca ii va lasa sa traiasca, dacă acestia se vor lepada de Crestinism și daca vor îmbrățișa Islamul.

Împăratul a refuzat și a fost executat împreună cu cei trei copii și cu nepotul său.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.