Arheologii din Turcia cred ca au descoperit o mică bucată din Crucea folosita la Răstignirea lui Iisus.
Aceasta a fost descoperita într-un bloc de piatră, aflat pe sit-ul Bisericii Balatlar din Sinop, din secolul al VII-lea. O serie de teste aau loc in aceasta perioada, pentru a încerca să se stabilească autenticitatea acesteia.
Crucea pe care a fosr rastignit Hristos a fost descoperita în anul 325 d.Hr., mai multe fragmente fiind trimise liderilor religioși din întreaga lume, acest lucru putand explica modul în care piesa a ajuns si în Turcia.
Conform istoriei, Elena Augustus (Sfanta Elena), mama lui Constantin (Sfantul Imparat Constantin), a călătorit la Ierusalim în jurul anului 325 d.Hr., pentru a afla mai multe despre răstignire și pentru a incerca sa găsească Sfânta Cruce.
Crucea a fost impartita – o parte din ea se crede că a rămas în Ierusalim, în timp ce alte părți au fost trimise liderilor religioși din Roma și Constantinopol, Istanbulul de astazi, din Turcia.
Desi s-au descoperit mai multe particele din Sfanta Cruce, arheologul francez Charles Rohault de Fleury avea sa declare, în secolul al XIX-lea, că daca toate fragmentele descoperite si catalogate ar fi asezate laolalta nu ar insemna mai mult de o treime din Cruce.
Acest lucru sugerează clar că ar mai putea fi descoperite, încă, părți ale Sfintei Cruci.
Koroglu și echipa sa au început să lucreze pe sit-ul Bisericii Balatlar, construita în anul 660 d.Hr., inca din 2009.
Excavarile au dus la descoperirea a mai mult de 1.000 de schelete.
Istoria aminteste faptul ca Sfanta Elena, in calatoria sa in Ierusalim, a descoperit de fapt trei cruci. Pentru a vedea, insa, care dintre acestea este cea pe care a fost rastignit Mantuitorul, ea a apropiat-o de o fată moartă, pe care astfel a reusit sa o readuca la viata.
Primele înregistrări despre Sfanta Elena si găsirea Sfintei Cruci au aparut la sfârșitul secolului al IV-lea.