Papa i-a demis pe clericii din Slovenia, ca sa dea o lectie

Papa Francisc a încercat să dea o lectie, prin concedierea celor doi clerici catolici de top din Slovenia, din cauza unui scandal financiar (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), conform unui citat oferit de Reuters.

Cardinalul Franc Rode a spus ca Papa “a vrut să folosească Slovenia ca exemplu pentru întreaga Biserică, pentru a arăta că nu vor exista compromisuri cu privire la problemele financiare și de alt fel”.

Rode a fost citat de cotidianul Delo, din Slovenia, intr-o adresare in fata jurnaliștilor, după o Messa în Italia, tinuta ieri, pentru comunitatea slovenă.

Saptamana trecuta, Papa Francisc i-a demis pe Arhiepiscopul de Ljubljana, Anton Stres, și pe Arhiepiscopul de Maribor, Marjan Turnsek, in urma unui scandal financiar, care a lăsat, conform relatărilor, o arhiepiscopie cu un deficit bugetar de 800 de milioane de euro (cu puțin peste 1 miliard de dolari).

Slovenia are doar două arhidioceze catolice. Episcopul de Novo Mesto, Andrej Glavan, care l-a înlocuit pe Stres, care acționa ca șef al Bisericii Catolice din Slovenia, a condamnat măsura, spunând ca vina a “cazut nedrept” pe cei doi arhiepiscopi.

Rode a refuzat să răspundă la aceste observații. “Cazul este acum închis… Nu cred că vor exista alte decizii sau sancțiuni”, a declarat el, ieri.

Slovenia a fost afectata de scandaluri în ultimii ani, inclusiv de acuzațiile că fostul Arhiepiscop de Ljubljana, Alojz Uran, ar fi avut copii, în ciuda jurământului celibatului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.