Săpăturile din ultimele zile au descoperit un spital din perioada cruciata, in Orașul Vechi al Ierusalimului. Structura enorma, care se caracterizează prin stalpi masivi și bolți cu nervuri, era folosita la tratarea pacientilor de mai multe credințe.
Săpăturile au fost efectuate de catre Autoritatea de Antichități Israeliana (IAA), iar spitalul masiv dateaza din perioada cruciata (1099-1291 dupa Hristos). Structura se află în inima cartierului creștin din orașul vechi, într-o zonă cunoscută sub numele de “Muristan” (avand la baza cuvântul spital, din limba persana). Deși doar o parte a clădirii a fost excavata, arheologii estimeaza ca spitalul beneficia de o suprafata utila de 160.000 de metri patrati. Plafoanele erau susținute de stâlpi masivi inalti de peste 6 m, și de bolți cu nervuri.
Conform directorilor de excavare ai IAA, Renee Forestany și Amit Re’em, spitalul a fost construit de către un ordin militar creștin numit Cavalerii Ospitalieri, cunoscut, de asemenea, si sub numele de Cavalerii Sfantului Ioan, după Sfantul Ioan Botezătorul.
Spitalul a avut diferite aripi și departamente, organizate dupa tipul de boli si conditiile de care aveau nevoie pacientii, putand deservi pana la 2.000 de pacienti.
Clădirea a funcționat si ca orfelinat pentru nou-născuții abandonați. Populația arabă musulmană i-a ajutat pe cruciați sa infiinteze spitalul si sa studieze medicina.
Spitalul, probabil, s-a prăbușit în timpul unui cutremur din 1457, dar cateva părți ale clădirii au fost refolosite ca grajduri și tarabe pentru o piață de fructe și legume, in perioada otomană. Piața a continuat să funcționeze până în anul 2000, atunci când IAA a început săpăturile.