publicat în: Arhivă

Corfu: Pelerinaj cu moastele Sfantului Spiridon, in cinstea minunii prin care insula a fost salvata

In Corfu, a avut loc, zilele trecute, sărbătoarea comemorarii miracolului Sfantului Spiridon, care a salvat insula de la invazia turcă din 1716.

O procesiune cu moaștele sfântului a avut loc duminică, în oraș, condusa de mitropoliții de Areta, Ignatie, de Nicopole, Hrisostom, de lerissos, Teoclit, de Maroneia, Pantelimon, Serafim de Bobruisk (Belarus) și Teodoret, episcop de Nazianz, invitat de Mitropolitul de Corfu, Nectarie.

La eveniment, au mai participat autoritățile locale și un număr mare de credincioși.

În predica sa, Mitropolitul Nectarie a remarcat faptul că, intr-o epoca in care instituțiile, valorile, oamenii, politicile, ideologiile sunt puse sub semnul intrebarii, prezența Sfântului Spiridon demonstreaza că singurul fapt incontestabil care se transforma in speranță pentru fiecare dintre noi este sfințenia, darul lui Dumnezeu pentru oamenii care Il iubesc și Ii sunt devotati, care văd lumea și viitorul lor intr-o alta perspectiva, aceea a dragostei și a eternitatii, si care, atât în ​​această viață cat și după moarte, sunt lumina si model pentru lume.

Procesiunea cu moaștele sfântului este o dovada indubitabila a puterii credinței, de care toti avem nevoie, nu numai pentru a face față crizei, ci si pentru a da un sens vieții noastre.

După Liturghie, Mitropolitul Pantelimon a menționat că Sfântul Spiridon ne-a reamintit un mare adevăr: omul are un suflet cu valoare eternă. Purtati de mintea raționalistă, uităm că viața noastră nu este doar una materiala. Este necesar să găsim modalități de a rezista la corupția corpului și a mortii, mijloace de nemurire. Noi nu putem fără jertfă, fără un sens spiritual, in pelerinajul nostru, și este necesar ca noi să învățăm din prezența moaștelor sfântului, ca putem depăși limitele înguste pe care raționalismul ni le impune, și ca trebuie sa incepem un stil de viata în care sa existe speranță.

Mitropolitul a încheiat, spunând că problemele actuale “ne obligă să revenim la această cale binecuvântata”.