publicat în: Arhivă

Condamnam, in termenii cei mai duri, toate aceste atacuri

Președintele Consiliului Bisericilor Ortodoxe Orientale din Regatul Unit și Republica Irlanda și-a exprimat îngrijorarea profundă față de recenta escaladare a violențelor din Egipt.

O declarație a fost emisă de către Parintele Episcop Vahan Hovhanessian, care este, de asemenea si președinte al Consiliului Bisericilor Ortodoxe Orientale din Marea Britanie și Republica Irlanda și Primat al Eparhiei Bisericii Ortodoxe Armene din Regatul Unit și Republica Irlanda.

Acesta a declarat: “Este vorba despre un sentiment profund de îngrijorare, in urma evenimentelor care se desfășoară în Egipt. Exista două paradigme aici, în principal: militarii, pe de o parte, și interpretarea extremă a Islamismului, pe de altă parte. În mijlocul acestor două polarități, cetatenii egipteni – bărbați, femei și copii, suferă de efectele escaladarii violențelor, radicalismului, incertitudinii și tensiunilor.

“Revolutia din 25 ianuarie a început cu premisa dubla a demnitatii și asigurarii pâinii pentru toți egiptenii, indiferent de afilierea etnică sau religioasă. Cu toate acestea, cele mai recente episoade au aruncat, din păcate, o îndoială vizavi de traiectoria acestei revoluții, sporind temerile deschiderii unui conflict civil între diferitele comunități ale aceleiasi națiuni”.

“În mijlocul acestor incertitudini, am observat cu îngrijorare profundă și creșterea atacurilor împotriva fraților și surorilor noastre din diferite părți ale Egiptului, precum și față de bisericile și instituțiile acestora. Aceste biserici, copte în marea lor majoritate, sunt o componentă indispensabilă a structurii societății egiptene. Condamnăm, în termenii cei mai duri, toate aceste atacuri, asa cum am condamna orice fel de violență împotriva tuturor comunităților din Egipt”.

“Mai presus de toate, credința noastră ne asigură că viitorul Egiptului, creștini și musulmani deopotrivă, este ferm în mâna lui Dumnezeu: “Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei 5:9)”.